Megjelent a Malév legelső Tu-154-es repülőgépét megörökítő Herpa modell. Az 1:500 méretarányban elkészült HA-LCA lajstromú Tupoljevet a német gyártó a klasszikus festésmintával bocsátja a gyűjtők rendelkezésére.

A Herpa-féle 1:500-as Malév Tu-154-es gyártó által ajánlott kereskedelmi ára 25 euro. (Fotó: Herpa Wings) | © AIRportal.hu

A Herpa-féle 1:500-as Malév Tu-154-es gyártó által ajánlott kereskedelmi ára 25 euro. (Fotó: Herpa Wings)

Jelentős késéssel, de végre elkészült a Herpa Miniaturmodelle GmbH Wings sorozatának legújabb Malév kiadása, amely a magyar polgári repüléstörténet meghatározó utasszállító típusának, a Tu-154-esnek az első példányát örökíti meg. Azt a HA-LCA lajstromú gépet, amely 1973 szeptemberében érkezett meg Ferihegyre és egészen 1993-ig volt szolgálatban, miután földi gyakorlógép lett, és még a mai napig is a budapesti repülőtéren van elhelyezve.

A Malév-flotta egykori első Tu-154-esét a Herpa Wings hiánypótló, 1:500 méretarányban készítette el. Ebben a méretben kiadásra került Tu-134-es és Il-18-as is, de a Tu-154-es még váratott magára. Hiányzott a történelmi sorból, ezért a legtöbb gyűjtő már nagyon várta ezt a kiadást. Csakhogy a modell komoly késést szenvedett. Eredetileg tavaly áprilisban a július-augusztus havi katalógusba lett meghirdetve, és csak most, egy évvel később jelent meg.

Magyar rajongó fényképe díszíti a modell dobozát

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
A fémből készült modell saját futóművein állíható ki, állványfoglalat nincs a törzsön. Egy Tu-154-es ebben a méretarányban 9,6 cm hosszú. (Fotó: Herpa Wings) | © AIRportal.hu

A fémből készült modell saját futóművein állíható ki, állványfoglalat nincs a törzsön. Egy Tu-154-es ebben a méretarányban 9,6 cm hosszú. (Fotó: Herpa Wings)

A késedelem hátterében az áll, hogy újra kellett tervezni a modell festését, mert ha maradnak az eredeti tervek, akkor a Herpa pontatlanul másolta volna a Malév egykori, hetvenes évekbeli festésmintáját.

Egy figyelmes magyar gyűjtő, Zsille Péter szerencsére ezt még idejében észrevette azon az előzetes látványterven, amelyet a gyártó a modellt meghirdető katalógusában elsőre közölt. Ezt követően, felvéve a kapcsolatot az illetékesekkel kezdetét vette az a korrekciós munka, amelyben a Herpa végül helyes modellt alkotott, és a dobozra szánt, a valódi gépet ábrázoló korabeli fénykép hiánya is megoldódott.

Mindennek eredményeképp Németországban, a Herpa viszonteladókhoz a napokban már meg is érkeznek a modellek, miközben a többi kereskedő is rövidesen megkapja az előrendelt mennyiségben. A Herpa Malév Tu-154-esét természetesen az AIRportal.hu Kicsiben a nagygép rovata is részletesen be fogja mutatni, de előtte máris közöljük azokat a hivatalos gyártói fényképeket, amelyek kérésünkre ma érkeztek, egyenesen a Herpa központjából.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!