Nagyszerű videó került fel az internetre, amelyben a Malév egyik legfontosabb hosszú távú járatának, a New Yorkinak teljesítése követhető végig a néző számára. A Páni János és Pálinkás János által közösen készített munka kellemes aláfestő zenével mutatja be az egykori nemzeti légitársaság Boeing 767-esének ferihegyi indulását, az utat és a megérkezést, sőt egy kis kedvcsináló városnézést követően a hazaút pilótafülkéből látható szépségeibe is bepillantást lehet nyerni.

1996-ot írunk, amikor a The Captain Flies to New York című, csaknem félórás filmet bemutatták. A Malév flottájában ekkoriban már három éve szolgálnak a vállalat közvetlen rendelésére készült Boeing 767-200ER típusok, HA-LHA és HA-LHB.

A magyar légitársaság 1993. május 29-én indította első menetrendszerű New York-i járatát Budapestről. A kezdetekben az útvonalat az Alitaliával való partnerség révén római kitérővel teljesítették és a Boeing 767-esek amerikai célállomása Newark repülőtere volt.

1994-ben azonban a Malév és az amerikai Delta Air Lines között létrejött megállapodás alapján változás lépett életbe, május 2-tól kezdődően a magyar légitársaság Boeing 767-200ER gépei megkezdték a közvetlen járatteljesítést New York JFK repülőterére, amivel a menetidő 13-ról négy órával barátságosabb 9 órára csökkent.

Ennek a kezdeti, ám annál jelentősebb korszaknak állít emléket a Páni János és Pálinkás János kettőse által jegyzett kisfilm – amikor a Malév felkerült a Kennedy repülőtérre, a járat Budapestről közvetlenné vált és az egyik legnagyobb amerikai társasággal, a Deltával közösen ment a New York-i üzem, amely ezen tényezők okán versenyképesebbé is vált.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A ferihegyi repülőteret jól ismerő szemlélőnek a videóban azonnal feltűnik, hogy a felvett járat, annak ellenére, hogy New York-i és még szélestörzsű gépé is nem a modernebb, utashidakkal is rendelkező 2-es, hanem az idősebb 1-es terminál egyik külső állóhelyéről indul. Ami nem véletlen, vagy egyszeri alkalom, ugyanis annak idején a közvetlen, deltás járatok – többek közt biztonsági okokból – innen mentek, szemben a Rómán keresztül közlekedővel, amely a 2-esről startolt, egészen 1994. április 27-ig, amíg le nem állt.

A videóban szereplő járat parancsnoka, Molnár Attila, aki a Malévnél oktató pilótaként is dolgozott és adta át tudását, szakmai tapasztalatait a fiatalabb generációk számára. A fedélzeten vele készített rövid interjúban egy exkluzív képkocka is megjelenik, amely fent a magasban, behúzott futókkal való “in-flight” repülés közben mutatja a Boeing 767-200ER gépet, amit nyilvánvalóan csak egy másik repülőgépből örökíthettek meg a készítők, vélhetően egy külön repülés alkalmával. Ennek látványa viszont a típus rajongói számára már önmagában is nagyra becsüléssel bír.

Egy igen szép kivitelezésű, fontos és komoly értéket képviselő film került hát nyilvánosságra Pálinkás János videó-csatornáján. Sokak számára kellemes emlékeket idézve, mind a ferihegyi repülőtérről és New Yorkról, mind pedig a Malévról és annak is legnagyobb, büszke típusáról, a Boeing 767-esről.

A film MALÉV videó-mesék a múlt századból I. címmel került feltöltésre, utalva rá, hogy lesz folytatás, amit a mostani megtekintését követően minden bizonnyal sokan várni is fognak, de addig is köszönet azért az élményért, amelyet az első rész jelentett!


Forrás: János Pálinkás YouTube Csatorna

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!