Az utasok szám 9 százalékkal, 45 ezerrel emelkedett, miközben a Malév költségei az első negyedévben 3,3 milliárd forinttal voltak alacsonyabbak az egy évvel korábbinál – közölte a Malév.

A kisebb flotta és kevesebb járat alacsonyabb kerozinköltséget jelentett. Miközben az üzemanyag ára 45 százalékkal emelkedett, a Malév mindössze egy százalékkal költött többet rá.

A kapacitásokat 11 százalékkal csökkentette a Malév , miközben a férőhely-kihasználtság 6,1 százalékponttal 58 százalékra emelkedett a légiközlekedésben szezonon kívülinek tekintett első három hónapban.

Az üzemeltetési területen 1,3 milliárd forint volt a megtakarítás az első negyedévben az előző év első három hónapjához képest. Külföldi irodák bezárása és a 2009. évi létszámleépítések további 485 millió forinttal csökkentették a költségeket. Kevesebbet költ a Malév a repülőgépek bérleti díjára is, miután flottát öt Fokker 70-es repülőgép kivonásával csökkentették. Az egyszerűbb flottaszerkezet jelentősen mérsékelte a karbantartási és üzemelési ráfordításokat.

A vulkáni hamu miatt leállt légi forgalom miatti veszteségeket a Malév a következő hetekben összesíti. Az elmúlt hat napban a légitársaság 536 járatát volt kénytelen törölni, ami 38.743 utast érintett.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Forrás: Gazdasági Rádió

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!