Augusztus végén ült össze az orosz nemzeti légitársaság vezetősége, hogy a cég jövőjét megvitassák, így a flottamodernizációs programról is szó esett. értesült a Flightglobal hírportál.

Mint arról már korábban beszámoltunk, az Aeroflot 2012 januárjában írt alá egy szándéknyilatkozatot a Boeing repülőgépgyárral, mely szerint 50 darab Boeing 737-800 és 737-900ER típusú keskenytörzsű utasszállítót lízingel az orosz lízingspecialista Rostechnology cég egyik leányvállalatán keresztül.

A programból az Airbus sem marad ki, további Airbus A320-as gépek vásárlására is rábólintott a vezetőség. A találkozó fő témája azonban a európai repülőgépgyár legújabb típusa, az A350XWB volt, melyből összesen 22 darabot rendelt a nemzeti fuvarozó.

A megállapodás eredetileg 18 darab A350-800-as, és 4 darab 900-as verzióról szól. Most viszont az Aeroflot szakemberei azt fontolgatják, hogy a rövidebb 800-asokat több más megrendelőhöz hasonlóan a nagyobb, 900-as verzióra cserélik be. A döntést egyelőre nem erősítették meg, sőt azt sem kívánták elárulni, hogy miért került szóba ez a lehetőség.


A bejelentésre valószínűleg október közepéig várni kell, ugyanis a légitársaság vezetősége, és a részvényesek akkor ülnek asztalhoz, hogy a rendelés esetleges módosításáról tárgyaljanak. Amennyiben a bejelentés hivatalossá válik az egyben akár az A350-800-as projekt végét is jelentheti, ugyanis a rövidebb altípusra bejegyzett rendelések száma még a 100-as példányszámot éri el. Ha az Aeroflot is visszalép, akkor ennek a verziónk a kifejlesztése már nem biztos, hogy visszahozná a befektetett összeget, így lehetséges, hogy az Airbus eltekint annak megépítésétől.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az orosz cégóriásnak egyébként nagyratörő tervei vannak a jövővel kapcsolatban, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 2014-ben egy saját low-cost légitársaságot terveznek indítani, és annak segítségével tennék elérhetővé a repülést majdnem mindenki számára az országban. A leányvállalat beindítását az anyacég 2013-as, és a 2014-es bevételeinek egy részéből fogja finanszírozni az Aeroflot.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!