Amint arról korábban beszámoltunk, beindult a charter szezon a Hévíz-Balaton repülőtéren. Szombaton a német Lufthansa gépe, vasárnap pedig két orosz charter járat is érkezett a sármelléki repülőtérre.

Elsőként, nem sokkal déli 12 óra után a Yakutia Airlines VQ-BLT lajstromjelű, Boeing 737-76Q típusú wingletekkel felszerelt repülőgépe érkezett a moszkvai Vnukovo repülőtérről, SYL9981-es járatszámmal. Ezen a járaton a Robinson Tours és az orosz Vedi Tour közös szervezésében érkeztek orosz turisták a magyar tengerhez.

A repülésbarátok számára az igazi meglepetést azonban a Tatarstan Airlines Domogyedovoról érkező járata szolgáltatta. A légitársaság a vasárnap reggel cserélt típust: az eredetileg tervezett Airbus helyett Tupolev Tu-154M típusú géppel érkeztek Sármellékre. Az RA-85833 lajstromjelű repülőgép nem sokkal este fél 6 után ért földet a Hévíz-Balaton repülőtér 34-es futópályáján.

A RA-85833 repülőgép még részben a korábbi üzemeltető színeit viseli. A gép függőleges vezérsíkján látható piros-kék íves design az Ural Airlines új festésének jellegzetes részét képezi, azonban az Ural-logó helyett a gép törzsének első részén már a Tatarstan emblémája szerepel.

Az RA-85833-as Tu-154M repülőgép kívülről nagyon jó állapotú gépnek tűnik és az orosz típusok között viszonylag fiatalnak számít. A gépet 2001-ben gyártották és az Ural Airlines flottájában szolgált amíg a jekatyerinburgi központú légitársaság ki nem vonta a típust flottájából, ezt követően került a Tatarstanhoz.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ezen a járaton az 1000 Út utazási és ingatlaniroda szervezésében érkezett turistacsoport az orosz főváros Domogyedovo repteréről. A két orosz charterjárat együttesen közel 300 utast hozott a balatoni repülőtérre és az elkövetkezendő hetekben minden héten vasárnap várható majd mindkét járat érkezése.

Az AIRportal.hu információi szerint a vasárnapi típuscsere a légitársaság ad-hoc döntése volt, a járatot alapvetően a Tatarstan Airlines Airbusai fogják repülni. A légitársaság azonban mindkét típusra megigényelte az engedélyt, így akár többször is előfordulhat majd a klasszikus orosz háromhajtóműves típus a járaton a következő hetekben.

A repülőtér 34 futópályájának nyugati (délutáni) oldala rendkívül jól fotózható és könnyen megközelíthető a környező szántóföldekről, a kerítés mentén bárhol lehet jó fotópozíciót találni. (Fotók: Samu Ádám / AIRportal.hu)

Kilebegtetés

Gurulás a felszálláshoz.

Még több fotó itt! A fotózási lehetőséget köszönjük a Hévíz-Balaton Airport munkatársainak!

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!