Mondvacsinált okokból, törvénytelenül mondott fel a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) alelnökének a Budapest Airport az érdekképviselet szerint. A repteret üzemeltető társaság viszont azt közölte, hogy törvényesen, az érvényes jogszabályoknak megfelelően mondták fel a dolgozó munkaviszonyát.

A szakszervezet pénteki közleménye szerint a Budapest Airport (BA) Zrt. augusztus 22-i hatállyal elbocsátotta a LESZ alelnökét. A társaság azt kifogásolta, hogy Molnár Zoltán ebédidejében az újonnan felvett munkatársakkal ismertette a cégnél tapasztalható problémákat, az indoklás szerint a vállalat jó hírnevét rontva ezzel – írja az érdekképviselet.

A szakszervezet a felmondás valódi okának azt tartja, hogy Molnár Zoltán “számtalan megrövidített, jogellenesen zaklatott, vagy épp lapátra tett kollégának segített az elmúlt években” – fogalmazott a LESZ.

A szakszervezet ismertetése szerint az alelnök jelentette a hatóságoknak a heteken át az álmennyezetből szivárgó szennyvíz ügyét, szóvá tette a munkavédelmi bizottság ellehetetlenítését, az orvosi szolgálat felszámolását, a hiányos egészségvédelmi programokat. Több mint ötvenen számíthatnak több százezer forintos kártérítésre a pihenőidők után, ha a jogerős ítélet helyben hagyja az elsőfokú végzést, illetve több mint tízmilliós kártérítést sikerült kiharcolni első fokon egy jogellenesen kamerával megfigyelt, és szabálytalanul elbocsátott BA-s kollégának – tájékoztatott közleményében az érdekképviselet.

Emellett a LESZ megfogalmazása szerint Molnár Zoltán a felügyelőbizottságban is kényes témákat feszegetett: a biztonsági területen tapasztalható szabálytalanságokat és visszaéléseket, alvállalkozói szerződéseket, a privatizációs szerződésben vállaltak be nem tartását, a csődbe vitt minibusz-üzletág valódi nyerteseinek kilétét.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A BA ellen már folyik az ENSZ Munkaügyi Világszervezetének (ILO) vizsgálata, a mostani ügy újabb adalékot jelent ehhez. A szakszervezet a munkaügyi per mellett hazai és nemzetközi kapcsolatain keresztül is igyekszik visszakozásra bírni a vállalatot – közölte a LESZ.

Az MTI érdeklődésére a BA azt közölte: teljes mértékben törvényesen, az érvényes jogszabályoknak megfelelően mondták fel Molnár Zoltán munkaviszonyát.

A dolgozó többszörösen megsértette mind a Munka törvénykönyve, mind a Budapest Airport előírásait, munkahelyi etikai szabályait, amikor a frissen belépett, még képzés alatt álló munkatársak előtt megpróbálta munkahelyét befeketíteni, hamis állításokkal megpróbálta a Budapest Airportot mint munkáltatót lejáratni, megkísérelte elijeszteni a leendő dolgozókat a repülőtértől – fogalmaz a társaság.

A repteret üzemeltető cég szerint mindez messze túllép bármilyen normális érdekvédelmi tevékenységen, sérti a BA jó hírnévhez fűződő érdekeit, gazdasági kárt okozott a repülőtérnek. Az ilyen magatartást egyetlen munkahelyen sem tűrik el, így a repülőtéren sem – áll az írásos tájékoztatásban.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!