A múlt hét végén útnak indította az első, amerikai szerelősorra szánt Airbus alkotóelemeit az európai repülőgépgyár. Az úti cél az Alabama állambeli Mobile, ahol az Airbus az ottani vadonatúj gyárkomplexumában még a nyár folyamán beindítja az A320-as típuscsalád gyártási folyamatát. Ezzel megindult az az alaposan összehangolt logisztika, amely ezentúl az Airbus negyedik A320-as szerelősorát táplálja.

Kapcsolódó cikk, előzmény Készülőben az Airbus amerikai gyárkomplexuma

A hajóindításon jelen volt ünneplők serege Hamburgban. Háttérben a JetBlue A321-esének vezérsíkja. (Fotó: Airbus) | © AIRportal.hu

A hajóindításon jelen volt ünneplők serege Hamburgban. Háttérben a JetBlue A321-esének vezérsíkja. (Fotó: Airbus)

Május 29-én a nagy németországi kikötővárosból, Hamburgból indította el azt a hajót az Airbus, amely az első amerikai szerelésű Airbus A320-as, konkrétan egy A321-es típusváltozat legfőbb alkotóelemeit szállítja az Egyesült Államokba.

A gyáriak közlése szerint a BBC Atlantic nevű teherhajó rakománya az Egyesült Királyságban készülő szárnyakat, a Németországban készülő hátsó törzsrészt, beleértve a Spanyolországban gyártott farok kúpot is, valamint a Franciaországban készült elülső törzsrészt a pilótafülkével együtt foglalja magába, valamint a hajó magával vitte a spanyol földön gyártott vízszintes vezérsíkot és a német földön készült függőleges vezérsíkot is, amely – elkészült festésének köszönhetően – már távolról is elárulja, hogy a JetBlue légitársaság gépének legfőbb alkotóelemei ezek.

Gondosan komponált, Airbus-logós fénykép a függőleges vezérsík rakodásáról. (Fotó:Airbus) | © AIRportal.hu

Gondosan komponált, Airbus-logós fénykép a függőleges vezérsík rakodásáról. (Fotó:Airbus)

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
A középső és a hátsó törzsszekció rakodása. (Fotó: Airbus) | © AIRportal.hu

A középső és a hátsó törzsszekció rakodása. (Fotó: Airbus)
Az elülső törzsszekció rakodása. (Fotó: Airbus) | © AIRportal.hu

Az elülső törzsszekció rakodása. (Fotó: Airbus)

A mobile-i az első Airbus gyár az Amerikai Egyesült Államok területén. A mintegy 600 millió dolláros beruházásból megvalósuló gyárkomplexum az A320-as típuscsalád végszerelő és átadó üzeme lesz, kiegészítendő a jelenleg működő toulouse-i, hamburgi és tiencsini sorok kapacitásait. Amerikai szerelőbázisát az A319, A320 és A321 típusokra specializálja az Airbus. Az első innen legördülő JetBlue A321ceo gépet 2016-ban készülnek átadni a megrendelőjének. A JetBlue egyébként az a low-cost modellben működő, New York-i központú légitársaság, amelynek már most is igen jelentős Airbus flottája van. A társaság gépparkja 130 darab A320-as mellett 18 darab A321-essel is rendelkezik.

Az alkatrészek első berakodása és a hajó útra indítása természetesen ünnepélyes keretek között zajlott. Az Airbus gyár fotókon is megörökítette a jelentőségteljes eseményt, amelyen körülbelül kétszázan vettek részt. Jelen volt az Egyesült Államok hamburgi főkonzulja, Nancy Corbett is. A vízre bocsátás örömére tradicionális énekek is elhangzottak mind a négy Airbus-nemzet és amerikai részről is. A hatalmas teherhajót, amelynek útja az Airbus közlése szerint a http://www.vesselfinder.com oldalon egyébként nyomon is követhető német és amerikai nemzeti, valamint Hamburg városi és Alabama állami zászlajával lobogózták fel.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!