A WALTER, a Web Alapú Légiforgalmi Tájékoztató Elektronikus Rendszer egy olyan korszerű, kényelmes és egyszerűen kezelhető szolgáltatás, amellyel bárki megjelenítheti a légi járművek pozícióját és adatait egy adott időpontban, Budapest vonzáskörzetén belül – adta hírül a Hungarocontrol ZRt. közleménye.

A Web Alapú Légiforgalmi Tájékoztató Elektronikus Rendszer. | © AIRportal.hu

A Web Alapú Légiforgalmi Tájékoztató Elektronikus Rendszer.


Figyelem, a Wizz Air új A380-asa (legalábbis a kis ikon szerint) éppen leszállni készül a kettes vágányra. | © AIRportal.hu

Figyelem, a Wizz Air új A380-asa (legalábbis a kis ikon szerint) éppen leszállni készül a kettes vágányra.


Near miss: Rettegés Bélatelep felett. Ha erre a Blikk rátalál... | © AIRportal.hu

Near miss: Rettegés Bélatelep felett.
Ha erre a Blikk rátalál…

A rendszert támogató szoftvert a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. (HungaroControl) kezdeményezése és tervei alapján a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Közlekedésinformatikai Központja fejlesztette ki és helyezte üzembe.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A HungaroControl honlapján elérhető új rendszer naprakész adatokat szolgáltat a főváros feletti légi forgalom alakulásáról, így rendkívül fontos szerepet játszik a lakosság és az önkormányzatok korrekt tájékoztatásában.

Elérhető a nagyközönség számára is a magyar léginavigációs szolgálat kutatás-fejlesztési programjának egyik új eleme, a HungaroControl és a KTI közös fejlesztésében megvalósult tájékoztató rendszer: a WALTER. A HungaroControl radaradataiból táplálkozó, nyilvános weboldal segítségével térképen megjeleníthető a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérhez tartozó manőverezési területen közlekedő repülőgépek pozíciója, kiegészítve a gépek járatszámával, típusával, valamint az indulási és érkezési állomásokkal, egy kiválasztott időintervallumon belül.

Az alkalmazással 15 napra visszamenőleg lekérdezhetők a levegőben közlekedő járművek adatai a felhasználó által megadott cím vagy GPS koordinátákkal meghatározott pozíció 3,7 kilométeres körzetében. Érdekes újítás, hogy az elhaladt légi jármű kiválasztásával nemcsak annak helyzete, járatszáma, típusa ismerhető meg, hanem a kiválasztott pozíciótól vett minimális távolsága is.

Az adatok térképes felületen, könnyen kezelhető módon, egyszerűen böngészhetők. A járműről kapott információk lementhetők és 15 napnál hosszabb ideig is eltárolhatók. A felhasználói lekérdezésekhez kapcsolódóan beküldhetők visszajelzések is, amelyek eredményeit a HungaroControl anonim módon, statisztikai célból feldolgozza és felhasználja további fejlesztései finomhangolására.

A HungaroControl nemzetközi elismertségét és sikereit többek közt annak köszönheti, hogy mindig élen járt az innovatív szolgáltatások és a technológia fejlesztésében. A WALTER naprakész adatokat szolgáltat a főváros feletti légi forgalom alakulásáról, így rendkívül fontos szerepet játszik a lakosság és az önkormányzatok korrekt tájékoztatásában is – mondta Szepessy Kornél, a HungaroControl vezérigazgatója.

A Közlekedéstudományi Intézet komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy folyamatosan bővüljön a környezetvédelmi célokat szolgáló, közlekedési ágazatokhoz kapcsolódó informatikai rendszerek és szolgáltatások köre. Ezért különös gondot fordított a magyar léginavigációs szolgálat elképzelésének magas színvonalú megvalósítására – nyilatkozta Szabó Richárd, a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. közlekedésinformatikai és környezeti igazgatója.

Viccen kívül, a rendszeren még nyilván van mit csiszolni, de arra jó, hogy a felettünk “eldübörgő” Cargolux 747-esről megtudjuk, hogy egy Cargolux 747-es volt és hogy a gép “farka” nem súrolta a háztetőt, hanem pontosan hány méterre volt tőlünk.

Az alkalmazás akkor még hasznosabb lenne, ha a repülőtér környékén felállított zajmérő állomások pontos adatait és az aktuális futópályairányt is mutatná, úgy mit a Schiphol-on működő Nomos, vagy a Heathrow-n működő WebTrak 5.

Új barátunk, a WALTER itt érhető el.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!