Egy újabb kínai légitársaság vált elérhetővé a magyar utazóközönség számára azzal, hogy megbízott képviselőt nevezett ki Magyarországra. A SkyTeam légiszövetség távol-keleti ágát erősítő Xiamen Air képviseletét ezentúl a budapesti irodával működő AVIAREPS Kft. látja el.

A Xiamen Air első Boeing 787-8 Dreamlinere az átvételekor 2014 szeptemberében. (Fotó: Boeing Company) | © AIRportal.hu

A Xiamen Air első Boeing 787-8 Dreamlinere az átvételekor 2014 szeptemberében. (Fotó: Boeing Company)
A Xiamen Dreamliner üléstérképe. (Forrás: Xiamen Air) | © AIRportal.hu

A Xiamen Dreamliner üléstérképe. (Forrás: Xiamen Air)

Az AVIAREPS a Xiamen Air mellett többek közt az Air Transat, az Eva Air, a CSA Czech Airlines és a Condor légitársaságokat képviseli Magyarországon. A Xiamen Air a cég első kontinentális kínai partnere, amelynek útvonalhálózata 220 belföldi és 30 nemzetközi útvonalat fed le, heti 3200 járattal. A nemzetközi útvonalak közül a délkelet-ázsiai desztinációk a legjelentősebbek.

A feltörekvő, régiós szerepéből kilépő Xiamen Air idén július 26-án nyitotta meg az első közvetlen járatát Európába, bázisa Hsziamen és Amszterdam között. A KLM-mel kódmegosztó egyezményt élvező útvonalon a flotta vadonatúj Boeing 787-8 Dreamliner típusai közlekednek, hetente háromszor.

A Xiamen Air a magyarországi GSA – General Sales Agent megbízottja útján jelenleg Amszterdamon keresztül kínál jegyeket Kínába, de már tervben van az európai útvonalhálózat Londonnal és Párizzsal való fejlesztése, így rövidesen akár a brit, akár a francia fővároson keresztül is igénybe vehetőek lesznek a légitársaság szolgáltatásai.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Xiamen Air az első magántulajdonban lévő kínai légitársaság, amelynek tulajdonosai a China Southern Airlines (51%), a Xiamen C&D Group (34%) és egyéb befektetők (15%). A légitársaság 31 éve működik, 1984. július 25-én alapították, 2012 novembere óta a SkyTeam légiszövetség teljes jogú tagja. Európában a legszorosabb partnere ebből kifolyólag is a KLM Royal Dutch Airlines. Elsődlegesen a KLM járataival érhető el a budapesti Liszt Ferenc repülőtérről is a Xiamen Air csatlakozása, noha a holland légitársaság Amszterdam és Budapest közötti járatain egyelőre nincs rajta a Xiamen kódja. A társaság egyébként nemrég, idén márciusban kötött együttműködési megállapodásban fűzte szorosabbra kapcsolatait a KLM-mel és Amszterdam városával.

Boeing 737-700NG Xiamen színekben. (Fotó: Boeing Company) | © AIRportal.hu

Boeing 737-700NG Xiamen színekben. (Fotó: Boeing Company)

A Xiamen Air egységesen Boeing gyártmányokból álló gépparkjának átlagéletkora 5,8 év. A rövid-, és középhatótávú járatokon 110 darab Next Generation 737-es és 4 darab 757-es, valamint a hosszúakra 5 darab 787-8-as áll rendelkezésre. Az érvényben lévő megrendelések alapján Dreamlinerből még egyet vár a flottájába a Xiamen. A legújabb generációs, kompozit típus fedélzete First, Business és Economy osztályokkal szerelve gépenként összesen 237 utasnak biztosít férőhelyet.

A jövőre nézve a Xiamennek kilencvennél is több új repülőgép áll megrendelés alatt: a legnagyobb számban 737-800NG típusokkal, de kiemelkedő az a 30 gépes 737 MAX-8 foglalás is, amellyel a légitársaság a kínaiak közül elsőként szerződött a 737-es család legújabb generációs variánsára.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!