Az easyJet legújabb technológiája akár negyed tonnával is csökkenti a repülőgépek súlyát, emellett javítja az utastér levegőjét is. A légitársaság, – mely jelenleg is a világ egyik legzöldebb flottáját üzemelteti – valamennyi repülőgépére kiterjesztené az új rendszert, amelyet 12 hónapig fog tesztelni – adta hírül a légitársaság.

Az easyJet, az Egyesült Királyság legnagyobb légitársasága az innovatív, úgynevezett Zonal Dryer rendszer bevezetésével jelentősen csökkentené a repülőgépek súlyát. A légitársaság könnyű, svéd fejlesztésű, úgynevezett Zonal Drying egységeket helyez el az A320-as típusú gépek utastér feletti részeiben, amelyek a páratartalom megkötése révén akár 250 kg súlyt is megspórolnak járatonként. Ez 12 poggyásznak felel meg. Az új rendszer, – amely az utastér levegőjének minőségét is javítja – speciális megoldásokon alapul: magába foglalja a ventillátort, a fűtőberendezést és a pára elnyelő, könnyű üveggyapotból készült forgórészt is.

Az easyJet jelenleg is az iparág egyik legtisztább, legújabb és leghatékonyabb flottáját üzemelteti; a mostani kezdeményezés is a környezeti hatások további csökkentésére szolgál. Egy easyJet utas széndioxid-lábnyoma 22%-kal kisebb, mintha egy másik légitársasággal utazna, ugyanazon az útvonalon. A Zonal Drying rendszer használata nagyban hozzájárul majd az évi 1,2 milliárd fontos üzemanyag kiadás csökkentéséhez is. Az eredmények függvényében a légitársaság további repülőgépeken, a későbbiekben pedig a teljes flottán bevezetné a Zonal Dryer rendszert.

Chris Foster kapitány, az easyJet’s repülési üzemeltetési menedzsere elmondta: “Az üzemanyag kulcsfontosságú tényező, és az egyik oka annak, amiért folyamatosan lépéseket teszünk a környezettudatosság felé. A Zonal Dryer technológia használatával akár 4,5 millió kg üzemanyag is megtakarítható évente, és biztosak vagyunk abban, hogy a tesztelés végén jelentős eredményeket láthatunk majd.”

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!