Egy háromoldalú stratégiai partnerségnek köszönhetően hamarosan megkezdődhet az AgustaWestland AW189 típusú helikopter oroszországi sorozatgyártása. Követve ezzel testvértípusát, a népszerű AW139-est, melyet 2012 óta gyártanak a Föld legnagyobb területű államában.

Jól indult az újév az olasz-angol AgustaWestland anyavállalata, a Finmeccanica számára, ugyanis bejelenthettek egy háromoldalú stratégiai partneri megállapodást a Russian Helicoptes tulajdonosával, a Rostec állami céggel, valamint a Rosneft olajvállalattal, melynek értelmében a HeliVert (az AgustaWestland és a Russian Helicoptes által közösen alapított vállalkozás) megkezdheti az AW189 típusú helikopter oroszországi gyártását. A Moszkva melletti üzemben készülő forgószárnyasokkal az orosz piac, valamint a Független Államok Közösségének tagországainak igényeit próbálják kielégíteni. Az elsődleges vevő viszont a Rosneft, amely számára 2025-ig 160 darab AW189-est gyárt a HeliVert.

Az AW család egy része, előtérben az AW189-es (Forrás: AgustaWestland) | © AIRportal.hu

Az AW család egy része, előtérben az AW189-es (Forrás: AgustaWestland)


Az AW189-es előállítását az orosz gyáregység mellett természetesen hazai pályán, a Vergiate mellett található üzemében is végzik, a brit tender elnyerését követően pedig az angliai Yeovilban található üzemegység a kutató-mentő (SAR) feladatkörű verzióra specializálódik, mely decemberben szerezte meg az EASA típusengedélyét.

Az AgustaWestland számára egyébként nem idegen az oroszországi gyártás, a HeliVert 2012 óta gyártja az angol-olasz konstruktőr AW139 jelzésű kéthajtóműves típusát is, mely rendkívül népszerű a polgári és katonai piacon egyaránt: 2003-as piacra dobása óta közel 800 darab készült belőle.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!