13,1 millió utast kezelt 2017-ben a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, ez 14,5 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

Az adatbázisokból kiolvasható adatok szerint december is csatlakozott a milliós hónapokhoz, mivel az év utolsó hónapjában is sikerült egymillió fölé vinni az utasforgalmat, ez 12,7 százalékos javulást jelent az előző év azonos időszaki adatához viszonyítva.

Először fordul elő a Budapest Airport életében, hogy decemberben is egymillió fölé nő az utasforgalom, és ezzel az április óta töretlen trend is folytatódik: az év negyedik hónapja óta minden hónapban egymillió fölötti utasszámot regisztráltak a repülőtéren.

Fotó: Budapest Airport

Az utasforgalom mellett a légiáru kezelésben is folytatódott a pozitív trend, decemberben 11,2 ezer tonna árut kezeltek, ez 6,2 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A teljes éves mutató ennél is nagyobb, 13,4 százalékos javulást mutat, az elmúlt 12 hónapban 127 ezer tonna áru indult, vagy érkezett Ferihegyen keresztül.

A repülőgépmozgások decemberben éppen meghaladták a 8100-at, ez 10,4 százalékos javulás, az év teljes részében pedig 6,9 százalékkal több, 102 747 fel- és leszállást regisztráltak.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Budapest Airport korábban 13 millió körülre várta az utasforgalmat, így az adatok megegyeznek a korábbi várakozásokkal. Egy évvel korábban, 2016-ban még 11,4 millió utas érkezett és indult a budapesti légikikötőből, és a forgalom 2018-ban tovább erősödhet az új hosszútávú járatoknak is köszönhetően. De támogatja a bővülést az is, hogy a 2017/18-as téli menetrendben nem kevesebb, mint 14 új járat indul Budapestről, vagy a meglévő útvonalakon növelik a járatszámot illetve a kapacitást a légitársaságok.