Tizenötezer dollár büntetést kell fizetnie az Air Canadának egy bírósági ítélet szerint, miután egy kanadai pár feljelentette a légitársaságot a nyelvhasználati jog megsértéséért.

A CNN híre szerint egy ottawai, francia anyanyelvű pár, Michel és Lynda Thibodeau jelentette fel a céget még 2016-ban. Beadványukban arra panaszkodtak, hogy

a biztonsági öv „Lift” felirata mellett nem volt francia nyelvű utasítás a csaton, és sérelmezték, hogy az „Exit” és „Warning” feliratok mellett a francia megfelelőjük csak kisebb betűkkel szerepelt.

A pár a keresetében azt is nehezményezte, hogy a beszállókapunál az angol nyelvű közlés sokkal részletesebb volt, mint a francia.

„Az Air Canada szisztematikusan megszegi a franciák nyelvhasználathoz fűződő jogait, amelyet a kanadai törvények biztosítanak” – írták.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
A korábbi zöld alapú festés. (Fotó: AIRportal.hu)

Michel Thibodeau a kanadai CBS-nek az ítélet meghozatala után azt mondta, várakozásai szerint hónapokon belül úgy tudnak majd bármelyik Air Canada járaton utazni, hogy minden felirat az ország mindkét hivatalos nyelvén ugyanolyan formátumban lesz olvasható.

Megjegyezte, nem hajlandó légitársaságot váltani, inkább a légitársaságnak kellene a meglévő nyelvi szabályokat betartania.

A bírósági dokumentumok szerint az Air Canada vitatta, hogy mindkét nyelven azonos bánásmódban kell részesítenie utasait, az pedig a biztonsági öv csatja gyártójának döntése volt, hogy a „Lift” szót gravírozza az eszközbe, az övek használatát pedig kétnyelvű videóban magyarázzák el.

Fotó: Skybelts
A légitársaságot a bírság megfizetése mellett egy bocsánatkérő levél megírására is kötelezték.
Nem ez az első eset, hogy a pár hivatalosan is panaszt emelt az Air Canada ellen: 2009-ben szintén a francai nyelvű szolgáltatások elmaradása miatt fordultak a bírósághoz, de akkor elutasították a keresetet. De 2005-ben, valamint 2011-ben és 2012-ben is jogorvoslatért fordultak a bírósághoz ugyanezen ok miatt.