16 millió dollárt kapott a Boeing az Egyesült Államok kormányától, hogy felújítsa az Air Force Two-ként ismert C-32A fedélzetét.

A Flightglobal szerint a légierőhöz tartozó C-32A kabinját úgy kell felújítani, hogy az anyaghasználatban és formatervben megegyezzen a VC-25A-val, vagyis az Air Force One-ként ismert Boeing 747-esével.

Ennek érdekében fel kell újítani és újra kell húzni a beltéri elemeket, le kell festeni az álmennyezetet, a dupla székes konfigurációt triplára kell cserélni a 3-as ajtó mögötti területen.

A munkákat Oklahoma City-ben végzik el ismeretlen területen, az 1998-ban gyártott gép átalakításával egy év múlva végeznek, a 757-es 2019 augusztusában állhat újra szolgálatba.

Fotó: USAF

Adatbázisok szerint a 757-200-ason alapuló, 1998 májusában készült gép elsősorban az elnök feleségének szolgálatában áll, de az alelnökök, a kormány tagjai, szenátorok és egyes képviselők is használhatják.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Flightglobal szerint az Egyesült Államok légiereje már megkezdte az információ gyűjtését a C-32A lecserélésével kapcsolatban, a gépet két korábbi, 747-200-ason alapuló típussal, az E-4B-vel és az E-6B-vel együtt selejteznék le.

Emellett az Air Force One-ként ismert 1991-ben gyártott 747-200-asoknak is lassan leáldozik, bár selejtezésükről még az Obama-adminisztráció döntött. A demokrata elnök új gépeket akart, utódja, Donald Trump az idő közben csődbe ment Transaero két, félkész  747-8-asának vázát használtatná fel a feladat elvégzéséhez.

A Boeing a Flightglobal megkeresésére nem kommentálta a hírt.