Megalapította az Airbus és Magyarország az Airbus Helicopters Hungary Kft-t, amely 2022-től gyárt majd precíziós alkatrészeket a gyulai ipari parkban felépülő üzemben.

A vegyesvállalat létrehozásáról pénteken írták alá a dokumentumokat Budapesten. A magyar állam 30 százalékos részesedésével megalakuló társaság 2022 közepén kezdi el a gyártás felfuttatását.

A zöldmezős beruházásként megvalósuló üzemben az európai repülőgépgyártó helikoptereinek sárkányszerkezetéhez és dinamikus rendszereihez készítenek kétezerféle alkatrészt.

Magyar H145M-ek Szolnokon (Fotó: Ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu)

A gyár 25 százalékban megújuló energiát használ majd, és kétszáz, magasan képzett embernek ad munkát.

Az ünnepélyes aláíráson Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos azt mondta, a magyar repülőgépipari beruházások zászlóshajója lesz az Airbus Helicopters új üzeme, amelyben a magyar állam már tulajdonosként is szerepet vállal.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Bruno Even, az Airbus Helicopters vezérigazgatója hangsúlyozta: büszkén vesznek részt ebben a projektben, mert ezzel megkezdődhet Magyarország légiiparának felvirágoztatása.

A gyártó egyik beszállítója az állami tulajdonú STU Repüléstechnológiai Felületkezelő Kft., amely szintén megkezdi működését a gyulai ipari parkban.

A vegyesvállalat létrehozásáról még 2018-ban írták alá az egyetértési nyilatkozatot, a részletek kidolgozásában a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) segédkezett.