Az Airbus Helicopters 2023-ban 346 helikoptert gyártott le és adott át, valamint 47 országból 179 ügyféltől 410 gép gyártására kapott megrendelést.

A könnyű és közepes méretű, kéthajtóműves gépek piacának fellendülését mutatja ez a két adat a gyártó lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint. A vállalat hozzátette: előzetes számításuk szerint mindez a polgári és félállami szektorban 54 százalékos részesedést jelent.

Forrás: Airbus Helicopters

Az elmúlt évben több fontos mérföldkövet is elért az Airbus Helicopters. Először emelkedett a levegőbe a Disruptive Labs demonstrátor, amellyel az üzemanyag-fogyasztás csökkentését célzó új aerodinamikai fejlesztéseket tesztelik a szakemberek. Szűzrepülést hajtott végre emellett a német haderő NH90 Sea Tiger tengeralattjáró-elhárító helikoptere is, a spanyol haderő pedig átvehette első H135-ös helikopterét.

Az innováció és a fenntarthatóság továbbra is kiemelt hangsúlyt kap a fejlesztésekben. Az Airbus Helicopters a Flight Lab demonstrátorral a világon elsőként sikeresen tesztelt egy olyan repülésirányító rendszert, amely három helyett egyetlen botkormánnyal képes a légijármű irányítására. Az Up Next vállalattal együttműködve pedig autonóm funkciókat teszteltek, amelyek használatával egyszerűsödhet a küldetés előkészítése és irányítása, ezzel pedig csökkenthető a helikopterpilóták munkaterhelése, és növelhető a biztonság.

A környezetvédelmi projekteket a Pioneer Lab tesztrepülőgép segítségével fejlesztik. Egyebek között a kéthajtóműves helikopterek hibrid meghajtásán dolgoznak a szakemberek, valamint megkezdték az elektromos meghajtású, függőleges fel- és leszállásra képes (eVTOL) személyszállító gép, a City Airbus Next Gen összeszerelését és rendszerélesztését.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Forrás: Airbus Helicopters

A gyártó nagy hangsúlyt helyez a fenntartható forrásból származó üzemanyag (SAF) használatára. 2023-ban a szállításokhoz, berepülésekhez, kiképzéshez használt tüzelőanyag 10 százaléka származott alternatív forrásból, arányát idén tovább növelik.

„Az Airbus Helicopters 2023-as kereskedelmi teljesítménye közel 10 százalékkal jobb az előző évihez viszonyítva, ami az inflációs környezet és a labilis geopolitikai helyzet ellenére stabil növekedést jelent” – mondta Bruno Even, az Airbus Helicopters vezérigazgatója. Hozzátette: ez is bizonyítja termékeik sokoldalúságát mind a polgári, mind a katonai piacon.

Arról is beszélt, hogy a biztonság elsődleges az Airbus Helicopters számára, a fejlesztéseket is ennek szellemében folytatják, hogy bővíteni tudjuk a megrendelők képességeit. „Erőfeszítéseinket visszaigazolta a H145M típusra érkezett eddigi legnagyobb megrendelés, a német légierő akár 82 példányt is hadrendbe állíthat” – mutatott rá.

Ami a fejlesztéseket illeti, a H175M sikeresen repülési bemutatót hajtott végre a szélsőségesen forró szaúd-arábiai sivatagban, míg a VSR700 a francia haditengerészet egyik többfeladatú fregattjáról indított tengeri próbák során bizonyította teljesítményét. Az Aerovel felvásárlásával tovább bővítjük pilóta nélküli eszközöket tartalmazó portfóliónkat is – részletezte Bruno Even.

Az Airbus a vállalat 2023-as pénzügyi eredményét 2024. február 15-én hozza nyilvánosságra.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!