Kihirdették az Egységes Európai Égbolt kutatási program 3. szakaszának nyertes projektjeit, amelyek segíthetnek megvalósítani a Digitális Európai Égbolt kitűzött céljait.

A nyertes pályázatok közös célja, hogy az európai légiközlekedés kezelése okosabb és fenntarthatóbb legyen. A támogatott területek lefednek új kutatási irányokat, alkalmazott kutatásokat és olyan tevékenységeket, amelyek segítik az innovatív megoldások mihamarabbi szolgálatba állítását.

Az Európai Unió a Horizont Európa programon keresztül 350 millió euró támogatást nyújt az ötletek megvalósítására.

A kiválasztott projektek lefedik a SESAR 3 JU által kidolgozott teljes munkaprogramot, és biztosítják, hogy 2040-re elérjék a Digitális Európai Égbolt céljait, különös tekintettel a Európai Zöld Megállapodásra és a Digitális korra felkészült Európa elnevezésű kezdeményezésre.

Az urban air mobility is kiemelt szerepet kap a kutatások között (Illusztráció – Forrás: Eve Urban Air)

Az új kutatási területekre 18 pályázat nyert támogatást, amelyek közül némelyik az európai légiforgalom kezelésének rendszerét újítaná meg, míg mások a területen dolgozó szakemberek közötti információcserét és a szakma vonzóbbá tételét ösztönöznék.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az alkalmazott kutatások és gyorsan bevezethető programok közül a jelenleg kritikus fontosságúnak számító területeken megoldást kereső vállalatok kaptak pénzügyi segítséget. A 30 győztes pályázó így a károsanyag-kibocsátás csökkentésén, a mesterséges intelligencia alkalmazásán, a külső hatásoknak jobban ellenálló szolgálatok kidolgozásán dolgozhatnak.

Emellett természetesen helyet kaptak a drónok integrálását célzó fejlesztések, az urban air mobility, a multimodális megoldások és a klímasemleges működést biztosító kutatások is.

A 2022-ben kiírt pályázatra érkezett javaslatokból független szakértők értékelése alapján választották ki a nyerteseket. Az egyes projektek indulási időpontja egyelőre még nem ismert, de a következő hetekben várhatók, miután aláírták a támogatási szerződéseket.