Negyven darab Airbus A320ceót szeretne lízingelni az Air Asia India, legalább is a kibocsátott, és a Bloomberg hírügynökség által idézett ajánlatkérés szerint.

A csennai székhelyű Air Asia leányvállalat dry-lease formában szeretné bérelni a gépeket, vagyis személyzetet nem kérnek hozzá és a gép indiai lajstromba kerül majd. A tervek szerint a gépek a következő 4-5 évben érkeznek meg a flottába.

Amar Abrol, a légitársaság vezérigazgatója a ch-aviation szerint februárban arról beszélt, hogy leginkább a belföldi hálózatbővítéshez szeretnék felhasználni az új gépeket, de jut majd belőlük a nemzetközi járatokra is, amelyeket akkor indítanak el, ha flotta mérete elérte a 20 darabot. Jelenleg a cég 16 gépet üzemeltet.

Az Air Asia India a következő év elején Délkelet-Ázsia több országába, illetve Kínába is indít járatokat konkurenciát állítva ezzel a saját anyacége maláj és thai leányainak is. A tervek szerint másod-, illetve harmadrendű célállomásokat szeretnének összekötni, mivel a tapasztalataik szerint a velük utazók 27 százaléka először repül életében.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Airbus éppen aktuális, 2036-ig kitekintő előrejelzése szerint Indiának 1750 új repülőgépre lesz szüksége 255 milliárd dollár értékben. Ennek hátterében főleg az áll, hogy India 2019-2020-ban a világ harmadik legnagyobb légiközlekedési piacává válik a gyors forgalombülésnek köszönhetően. Ennek rátája az Airbus előrejelzése szerint 8,1 százalék, de a belföldi forglaom ennél is nagyobb mértékben, 8,9 százalékkal bővülhet évente.