Egyetlen repülés után eladja a világ legnagyobb repülőgépét a tulajdonos Vulcan, a Stratolaunch-ért 400 millió dollárt kérnek.

A CNBC tudósítása szerint ezért a pénzért nem csak a repülőgépet, hanem a kiszolgálásához szükséges létesítményeket, illetve a tudásbázist is megszerzi a vevő.

A 117 méter szárnyfesztávolságú, hat  Boeing 747-es hajtóművel felszerelt gépet azok után adják el, hogy a Vulcan tulajdonosa, a Microsoft egyik társalapítója, Paul Allen súlyos betegségben tavaly meghalt.

Allen egy olyan repülőgépet szeretett volna megépíteni, amelyről rakétákat lehet indítani a levegőből. Célját csak részben érte el, mivel a típus áprilisban teljesítette első repülését: a Mojave sivatagból felszállva több mint két órát repült, a mérnökök sikeresnek minősítették az eseményt.

Illusztráció, a Stratolaunch szűzfelszállása (Forrás: Stratolaunch Systems

A cég kapcsolatban állt az Elon Musk által futtatott SpaceX programmal is, később azonban a Northrop-Grummman által tulajdonolt Orbital ATK szegődött melléjük, az ő rakétájukat lőtték volna ki a gépről. Korábban azt is tervezték, hogy a Stratolaunch saját rakétákat fejleszt, de mindezeket végül elvetették, és a munkaerő jelentős részét elbocsátották.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A cég a hírre reagálva a CNBC-vel annyit közölt, hogy a program folytatódik. A Reuters korábban arról számolt be, hogy a Vulcan megkezdte a fejlesztés leállítását.

Az amerikai hírtelevízió szerint megkeresték Elon Muskot, Jeff Bezost és Richard Bransont is, bár az egyelőre nem ismert, hogy melyikőjüket érdekelhetik a meghirdetett vagyontárgyak.