Az űrsikló-program leállása óta, kilenc év után először indítanak az Egyesült Államokból űrhajósokat, akik a Space X vállalat űrhajójával a Nemzetközi Űrállomásra tartanak a NASA megbízásából. Az amerikai űrügynökség élő online közvetítésben mutatja a fellövést.

Frissítés: Az űrhajó fellövése sikeres volt, és a Falcon 9-es rakéta is sikeresen visszatért a Földre. A két asztronauta úton van a Nemzetközi Űrállomás (ISS) felé, amelyhez holnap csatlakozik majd a Dragon űrhajó.

Az eredetileg május 27-re tervezett indítást 17 perccel a start előtt le kellett fújni a kedvezőtlen időjárás miatt.

A kilövést március 30. szombatra halasztották, amennyiben az időjárás ezúttal megfelelő lesz, a Falcon 9-es rakéta indítását, rajta a Crew Dragon kapszulával
közép-európai idő szerint 21 óra 22 perckor (19:22 UTC) tervezik.

Az időjárás előrejelzések most sem túl kedvezőek, amennyiben ma is meghiúsul a start, május 31-e, vasárnap lesz a harmadik lehetőség az indításra.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az előkészületeket és a fellövést a NASA és a Space X is élőben közvetíti, a videók beágyazva megtekinthetők a cikk alján!

Az űrhajó a kilövés után nem sokkal Közép-Európa felett is elrepül az előzetes röppálya-számítások szerint.

Ahol feloszlik a felhőzet, az emelkedő űrhajó Magyarországról is látható lesz helyi idő szerint háromnegyed 10 után néhány perccel, nyugatról dél-keleti irányban.

A Space X eszköze az első olyan űrhajó, amelyet magáncég gyártott és Föld körüli pályára képes embereket eljuttatni. Emellett az alatta dolgozó rakéta is hasonlóan forradalminak számít az amerikai űrkutatásban, mert gyorsító fokozata irányítottan tér vissza kijelölt pontra, így többször felhasználható.

A Crew Dragon első éles bevetésén a fedélzeten az amerikai űrügynökség, a NASA két veterán űrhajósa, Bob Behnken és Doug Hurley foglal helyet.

A tervek szerint 2-4 hónapot töltenek a Nemzetközi Űrállomáson (ISS). A mostani küldetés abból a szempontból történelmi jelentőségű, hogy a NASA az űrsikló-program 2011-es leállítása óta nem tudott saját erőből, az USA területéről asztronautákat feljuttatni a világűrbe.

Azóta minden misszióhoz az orosz Roszkozmosz állami űrügynökség Szojuz űrhajóit és bajkonuri kilövőállomását kellett igénybe vennie az amerikaiaknak, ami stratégiai kérdések mellett pénzügyileg sem volt kedvező: minden egyes ember feljuttatásáért 86 millió dollárt kellett kifizetni.

Az újabb amerikai fölény viszont már nem kérdéses: a Space X emberes repülésével elérte, bizonyos tekintetben viszont meg is haladta Oroszország űrprogramjának képességeit.

A cég gyakorlatilag a NASA alvállalkozója, több alkalommal hajtottak már végre közös műveletet, például műholdak pályára állítását és utánpótlás eljuttatását a Nemzetközi Űrállomásra. Az embert szállító űrhajó fejlesztését anyagilag is támogatta az állami űrügynökség.

Emlékezetes viszont, hogy a milliárdos Elon Musk cégének az emberes küldetésig vezető útja korántsem volt zökkenőmentes: az elmúlt években volt, hogy a Falcon-9 rakéta első fokozatát nem sikerült épségben visszahozni a Földre, és a tesztek során a Crew Dragon kapszula egyik tesztpéldánya is felrobbant, valamint több más, menet közben felmerült hibával is meg kellett küzdeni.

A kilövés népszerűsítésére Space X online szimulátort is készített, amelyben az ISS-hez való dokkolást bárki kipróbálhatja, ez ide kattintva érhető el.

A NASA élő közvetítése a kilövésről

A SpaceX élő streamje