Június 12-től már negatív eredményű koronavírus-teszt vagy a betegségből kigyógyulás igazolása nélkül is beutazhatnak az Egyesült Államokba repülővel érkező külföldiek, de az oltás megléte továbbra is szükséges.

A kormányzati döntést egy magas rangú tisztviselő közölte a hírről elsőként beszámoló CNN-nel. A változás a keleti-parti idő szerint június 12-én éjfél után a kiindulási helyükről startoló járatok utasaira vonatkozik.

A könnyítés mellett azonban a nem USA-állampolgároknak továbbra is igazolniuk kell, hogy megkapták az elsődleges vakcinasorozatot koronavírus ellen, azaz csak oltottak léphetnek be az országba.

Nem szükséges viszont ismétlő oltás – derül ki a később, pénteken közzétett hivatalos intézkedésből, amely a járványügyi hivatal (CDC) honlapján olvasható. A portálon megtekinthető az is ezen a linken, hogy mely vakcinákat fogadja el az USA (a gyógyszerfelügyelet és a WHO által elismerteket, így a Szputnyik kivételével minden, Magyarországon alkalmazott oltóanyagot).

A New York-i JFK 1-es terminálja

Eddig, mint megírtuk, a tavaly novemberi nyitás után a decemberben kissé szigorított szabályozás volt érvényben, azaz az oltások mellett egy Covid-teszt negatív eredményét vagy a betegségen 90 napon belüli átesettséget igazoló orvosi irat volt szükséges a belépéshez.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Most a tisztviselő, később pedig a CDC is azt közölte, hogy a hivatal 90 nap múlva értékeli a döntés hatását, és hogy egyeztetést terveznek főként a légitársaságokkal, hogy a változás minél zavartalanabbul menjen végbe.

Az USA turisztikai egyesülete és az Airlines for America lobbiszervezet egyaránt üdvözölte a könnyítést, hiszen a döntés segít helyreállítani a légi kapcsolatokat, támogatja a turizmust. A hírportál felidézi, hogy még márciusban a fertőző betegségek egyik szakértője azt nyilatkozta: nincs értelme a beutazó oltottakat tesztelésre kötelezni, mert a vírus már mindenhol ott van.

Budapestről nemrég indultak újra a LOT járatai New Yorkba, az útvonalon hetente háromszor közlekedik a lengyel légitársaság.

Az USA-ba könnyített, vízum nélküli belépést biztosító elektronikus utazási engedély, az ESTA díja május végén drágult, immáron 21 dollárba kerül a korábbi 14 helyett.