Az űrsikló-program leállása óta, kilenc év után először indítanak az Egyesült Államokból űrhajósokat, akik a Space X vállalat űrhajójával a Nemzetközi Űrállomásra tartanak a NASA megbízásából. Az amerikai űrügynökség élő online közvetítésben mutatja a kilövést.

FRISSÍTÉS: A kedvezőtlen időjárás miatt a visszaszámlálást T – 17 percnél leállították, a kilövés elhalasztásáról döntöttek. Következő próbálkozás május 30-án szombaton!

Május 27-én, magyar idő szerint 22:33-kor tervezik indítani a floridai Kennedy Űrközpontból a cég Falcon 9-es rakétáját és rajta a Crew Dragon kapszuláját, a Demo-2 misszió részeként.

A Space X eszköze az első olyan űrhajó, amelyet magáncég gyártott és Föld körüli pályára képes embereket eljuttatni. Emellett az alatta dolgozó rakéta is hasonlóan forradalminak számít az amerikai űrkutatásban, mert gyorsító fokozata irányítottan tér vissza kijelölt pontra, így többször felhasználható.

A Crew Dragon első éles bevetésén a fedélzeten az amerikai űrügynökség, a NASA két veterán űrhajósa, Bob Behnken és Doug Hurley foglal helyet.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A tervek szerint 2-4 hónapot töltenek a Nemzetközi Űrállomáson (ISS). A mostani küldetés abból a szempontból történelmi jelentőségű, hogy a NASA az űrsikló-program 2011-es leállítása óta nem tudott saját erőből, az USA területéről asztronautákat feljuttatni a világűrbe.

Azóta minden misszióhoz az orosz Roszkozmosz állami űrügynökség Szojuz űrhajóit és bajkonuri kilövőállomását kellett igénybe vennie az amerikaiaknak, ami stratégiai kérdések mellett pénzügyileg sem volt kedvező: minden egyes ember feljuttatásáért 86 millió dollárt kellett kifizetni.

Az újabb amerikai fölény viszont már nem kérdéses: a Space X emberes repülésével elérte, bizonyos tekintetben viszont meg is haladta Oroszország űrprogramjának képességeit.

A cég gyakorlatilag a NASA alvállalkozója, több alkalommal hajtottak már végre közös műveletet, például műholdak pályára állítását és utánpótlás eljuttatását a Nemzetközi Űrállomásra. Az embert szállító űrhajó fejlesztését anyagilag is támogatta az állami űrügynökség.

Emlékezetes viszont, hogy a milliárdos Elon Musk cégének az emberes küldetésig vezető útja korántsem volt zökkenőmentes: az elmúlt években volt, hogy a Falcon-9 rakéta első fokozatát nem sikerült épségben visszahozni a Földre, és a tesztek során a Crew Dragon kapszula egyik tesztpéldánya is felrobbant, valamint több más, menet közben felmerült hibával is meg kellett küzdeni.

Forrás: sattrackcam.blogspot.com

Az űrhajó a kilövés után nem sokkal Közép-Európa felett is elrepül az előzetes röppálya-számítások szerint.

Ha minden jól megy, Magyarországról is látható lesz helyi idő szerint este 11 előtt néhány perccel, nyugatról dél-keleti irányban.

A kilövés népszerűsítésére Space X online szimulátort is készített, amelyben az ISS-hez való dokkolást bárki kipróbálhatja, ez ide kattintva érhető el.

A NASA élő közvetítése a kilövésről

A SpaceX élő streamje