A Ryanyairt részben birtokló egyik nyugdíjalap kezdeményezte, hogy a társaság elnöke és vezérigazgatója távozzon az ír fapados légitársaság éléről.

A brit ITV szerint a Local Authority Pension Fund Forum (LAPFF) nyugdíjalap azt szeretné, ha a részvényesek és befektetők visszahívnák a posztjáról David Bondermant, a Ryanair elnökét, aki 22 éve tölti be ezt a pozíciót. Emellett szeretnék, ha az igazgatóság előkészítené Michael O’Leary vezérigazgató távozását is, amelynek idejét nem jelölték meg, annyit közöltek, hogy “amint praktikus” el kell hagynia a légitársaságot.

A lépést a nyugdíjalap azzal indokolta, hogy az elmúlt időszakban a Ryanair vezetése nem megfelelően kezelt bizonyos súlyos kérdéseket, és a hajózó személyzettel való bánásmódban is reformokra lenne szükség. Azt ugyanakkor a nyugdíjalap vezetője, Ian Greenwood sem tagadta, hogy az elmúlt időszakban a társaság fontos lépéseket tett annak érdekében, hogy megbízhatóbb munkaadónak tűnjön. Viszont azt szeretnék, ha az igazgatóságban több olyan tag ülne, akik garanciát jelentenek a gyorsabb és hatékonyabb változtatásra.

Ahhoz, hogy ezt kezdeményezni tudják, a nyugdíjalapnak 3 százaléknyi részesedést birtokló koalíciót kell kötnie a többi tulajdonostárssal. Az alap 1 százalékos részesedéssel bír.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Bonderman elmozdítása egy fokkal könnyebb feladatnak tűnhet, ugyanis az elnököt a legutóbbi, szeptemberi közgyűlésen a szavazók 30 százaléka már nem támogatta. Michael O’Leary támogatottsága viszont stabil, 98 százalék szavazott mellette.

A nyugdíjalap bejelentésére reagálva a Ryanair egyik szóvivője az ITV-nek azt mondta, a szeptemberi közgyűlésen minden javaslatot nagy többséggel szavaztak meg, ezek közé tartozott a vezetők megválasztása is és nagyon szerencsésnek érzik magukat, hogy David Bonderman vezeti a légitársaságot.