A business jegyárak letörésével szeretne piachoz jutni az amerikai jetBlue diszkont légitársaság, de addig is meg kell küzdeniük a társaság jelenlegi gazdasági válságával.

Robin Hayes vezérigazgató és Joanna Geraghty ügyvezető igazgató erről a The Points Guy blognak nyilatkozva beszéltek. Hayes elmondása szerint ma 8 ezer dollár (~ 2,2 millió forint) körül van egy business osztályú repülőjegy ára New York és London között, amely szerinte nagyon sok, ők ennek a töredékéből elő tudnák állítani a Mint névre keresztelt prémium terméket és így azt olcsóbban tudnák kínálni.

Ehhez azonban a transzatlanti piacra kell lépni, erre jelenleg is vizsgálják az Airbus A321LR-eket, amelyeken business osztályú üléseket is kialakítanak majd. Emellett azt is vizsgálják, hogy Európába a 2020-ban érkező Airbus A220-asokkal repüljenek esetleg, illetve azt is, hogy legyen-e business osztály ezeken a gépeken.

Megjegyezte még, hogy London és Párizs az elsődleges célállomások, de egyelőre semmilyen konkrétumról nem született döntés.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Joanna Geraghty azt is elmondta, hogy jelenleg az Egyesült Államok piacával törődnek elsősorban, ott szeretnék jobban megvetni lábukat, Fort Lauderdale-ben, Bostonban és New Yorkban szeretnének növekedni.

Bár a légitársaság továbbra is nyereséget termel, a legutóbbi jelentésben arról számoltak be, hogy a profitmarzs a korábbi 19 százalékról 8 százalékra zuhant, ekkora mértékű esés Amerikában még nem volt. Robin Hayes ezzel kapcsolatban azt mondta, a költségtakarékossági intézkedéseknek köszönhetően hamarosan javulni fog a cég anyagi helyzete, ugyanakkor a folyamatosan és más légitársaságokhoz képest nagyobb ütemben növekedő költségszint további lépések megtételére ösztönzik őket. Elsősorban a karbantartási szerződéseket nézik át, mert állításuk szerint ezekből fakad a költségnövekedés jelentős része.