A business jegyárak letörésével szeretne piachoz jutni az amerikai jetBlue diszkont légitársaság, de addig is meg kell küzdeniük a társaság jelenlegi gazdasági válságával.

Robin Hayes vezérigazgató és Joanna Geraghty ügyvezető igazgató erről a The Points Guy blognak nyilatkozva beszéltek. Hayes elmondása szerint ma 8 ezer dollár (~ 2,2 millió forint) körül van egy business osztályú repülőjegy ára New York és London között, amely szerinte nagyon sok, ők ennek a töredékéből elő tudnák állítani a Mint névre keresztelt prémium terméket és így azt olcsóbban tudnák kínálni.

Ehhez azonban a transzatlanti piacra kell lépni, erre jelenleg is vizsgálják az Airbus A321LR-eket, amelyeken business osztályú üléseket is kialakítanak majd. Emellett azt is vizsgálják, hogy Európába a 2020-ban érkező Airbus A220-asokkal repüljenek esetleg, illetve azt is, hogy legyen-e business osztály ezeken a gépeken.

Megjegyezte még, hogy London és Párizs az elsődleges célállomások, de egyelőre semmilyen konkrétumról nem született döntés.

Hirdetés

Joanna Geraghty azt is elmondta, hogy jelenleg az Egyesült Államok piacával törődnek elsősorban, ott szeretnék jobban megvetni lábukat, Fort Lauderdale-ben, Bostonban és New Yorkban szeretnének növekedni.

Bár a légitársaság továbbra is nyereséget termel, a legutóbbi jelentésben arról számoltak be, hogy a profitmarzs a korábbi 19 százalékról 8 százalékra zuhant, ekkora mértékű esés Amerikában még nem volt. Robin Hayes ezzel kapcsolatban azt mondta, a költségtakarékossági intézkedéseknek köszönhetően hamarosan javulni fog a cég anyagi helyzete, ugyanakkor a folyamatosan és más légitársaságokhoz képest nagyobb ütemben növekedő költségszint további lépések megtételére ösztönzik őket. Elsősorban a karbantartási szerződéseket nézik át, mert állításuk szerint ezekből fakad a költségnövekedés jelentős része.

 

Hirdetés