Nem állítja le a járatait a csődben lévő Czech Airlines (CSA), sőt azt tervezi, hogy a nyár elejéig öt európai útvonalán indítja újra a forgalmat, a meglévőkön pedig sűrít.

A cseh légitársaság jelenleg Párizsba (naponta), Stockholmba (heti háromszor), Kijevbe (naponta) és Moszkvába (heti háromszor) üzemel. A cég a tavaszi időszakban azt tervezi, hogy ezeken az útvonalakon sűríti a járatok számát.

Emellett a Czech Airlines közleménye szerint nyárig öt útvonalon indítja újra a forgalmat,

  • április 2-től az ukrajnai Odesszába heti kettő,
  • április 16-tól Amszterdamba ~napi,
  • május 1-től Koppenhágába ~napi,
  • május 1-től Keflavíkba heti négy,
  • június 12-től Máltára heti egy járattal.

A közlés hozzáteszi, hogy az újraindítási tervek nagyban függenek a járvány miatti utazási korlátozások alakulásától. A helyzet kedvezőtlen alakulása miatt azonban a légitársaság június 30-ig meghosszabbítja az ingyenes átfoglalás lehetőségét.

Fotó: AIRportal.hu

Amint korábban megírtuk, egy prágai bíróság március elején nyilvánította  fizetésképtelennek a Czech Airlines-t, a cég élére csődbiztost jelöltek ki, miután csődvédelmet kezdeményezett a menedzsment. A cég hitelezőinek a lehető leghamarabb regisztrálniuk kell követelésüket a csődbiztosoknál. A légitársaság sorsa júniusban dőlhet el, ekkorra időzítették ugyanis a cég hitelezőivel esedékes tárgyalást.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A bíróság közlése szerint a légitársaság 266 hitelező – főleg beszállítók – felé rendelkezik összesen 800 millió cseh korona (11 milliárd forint) adóssággal. Emellett a le nem repült járatok viteldíjaival mintegy 230 ezer utasa felé is tartozik, összesen mintegy 1 milliárd koronával (14 milliárd forint).

A Czech Airlines még március elején kivonta az ATR turbólégcsavaros regionális repülőgépeit, amelyeket lízingelt.

Az 1923-ban alapított Czech Airlines az IATA alapító tagjaként egyike az öt legrégebbi légitársaságnak a világon, a cég ezen a héten ünnepli a SkyTeam légiszövetséghez történt csatlakozásának húszéves évfordulóját.