Prága városi bírósága bejelentette a Czech Airlines csődjét, júniusban dőlhet el, hogy a céget felszámolják-e. A légitársaság kivonta az ATR turbólégcsavaros regionális típust, így mindössze három repülőgépe maradt.

Fizetésképtelennek nyilvánította a Czech Airlines-t egy prágai bíróság, és elindította a csődeljárást, miután csődvédelmet kezdeményezett a menedzsment – írta cikkében a zdopravy.cz cseh közlekedési portál. A bíróság, a csődbiztosok és a hitelezők fogják eldönteni a júniusra időzített tárgyalást követően a cég sorsát.

Ekkor derülhet majd ki, hogy a világ egyik legrégebben működő légitársaságát felszámolják, vagy a menedzsment február végi javaslata szerint megmaradhat, a csődvédelem alatt végrehajtott átszervezést követően.

A légitársaság 266 hitelező – főleg beszállítók – felé rendelkezik összesen 800 millió cseh korona (11 milliárd forint) adóssággal. Emellett a le nem repült járatok viteldíjaival mintegy 230 ezer utasa felé is tartozik a Czech Airlines, összesen mintegy 1 milliárd koronával (14 milliárd forint).

Fotó: AIRportal.hu

A légitársaság hitelezőinek a lehető leghamarabb be kell nyújtaniuk az igényeiket, a bíróság már ki is jelölt egy céget csődbiztosnak. Ennek feladata lesz eldönteni, hogy a Czech Airlines az eljárás alatt folytathatja-e az üzemelést, vagy leáll és értékesíti a vagyonelemeit.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Czech Airlines még a múlt héten kivonta az ATR turbólégcsavaros regionális repülőgépeit, amelyeket lízingelt. A légitársaságnak ezt követően mindössze három gépe maradt.

Amint korábban megírtuk, a Czech Airlines február végén nyújtotta be a csődvédelem iránti kérelmét a bírósághoz, mielőtt az állami fizetési moratórium február végén lejárt volna. A cég a múlt hónapban akár az összes munkavállalót érintő, csoportos létszámleépítést is bejelentett.