Benyújtotta egy prágai bíróságon a csődvédelem iránti kérelmét a Czech Airlines, az üzemelését zavartalanul folytatja és teljes átszervezést tervez az anyagi összeomlás szélén lévő légitársaság.

Honlapján olvasható pénteki közleménye szerint a Smartwings-csoporthoz tartozó Czech Airlines minden lehetséges módon megpróbálta rendezni anyagi helyzetét a csehországi vállalkozások számára most szombatig érvényben lévő, rendkívüli állami moratórium alatt.

Mivel ez nem sikerült, a határidő lejártával a légitársaság most a bíróságtól kér védelmet a hitelezőkkel szemben, hogy az átszervezés alatt ne lehessen felszámolást kezdeményezni ellene. A benyújtott reorganizációs terv az utolsó lehetőség arra, hogy megmentsék a légitársaságot, hacsak a támogatástól eddig elzárkózó kormányzat nem gondolja meg magát – olvasható a közleményben.

Fotó: AIRportal.hu

Mint írták, a járvány előtt a Czech Airlines nyereséges volt, a pandémia és az utazási korlátozások miatt azonban bevételei minimálisra zsugorodtak. A Czech Airlines-t a közlés szerint 1,5 milliárd korona kár érte, bevételei 80 százalékkal estek.

Az Európai Bizottság, valamint a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) ajánlásai ellenére a konkurenciával ellentétben semmilyen állami pénzügyi támogatást nem kapott, ez pedig versenyhátrányt okozott.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Bár a légicég tulajdonosai jelezték, készek további forrásokat biztosítani, az állam ennek ellenére nem akart eddig a világ ötödik legrégebbi légitársaságának anyagi segítséget nyújtani.

A Czech Airlines és tulajdonosa, a Smartwings tavaly augusztus óta kérte a kormányzattól, hogy az ország más iparágaihoz hasonlóan a légiközlekedésnek is nyújtsanak állami támogatást, valamit kérték, hogy a közel 7200, tavasszal törölt járat miatti kiesés egy részét térítsék meg.

Hangsúlyozták, a kormány azon érvelése, hogy konkrét cégeknek nem adhatnak állami forrást, nem logikus, a pandémia idején elérhetővé vált uniós lehetőségekkel és más tagállamok gyakorlatával is szembemegy.

A Czech Airlines üzemelése jelenleg zavarmentes, minden előre meghirdetett járat elindul, és a járványhelyzet alakulásával újabbak is nyílnak majd.

A CSA egykori A321-es repülőgépe, még a cég régi festésében (Fotó: AIRportal.hu)

A héten a Hospodarske Noviny lap értesülései alapján mi is beszámoltunk arról, hogy a Czech Airlines helyzete rendkívül instabil, csődközeli helyzetben van a cég, és mind a 430 dolgozójának felmondhat.

A lap úgy tudja, hogy (a friss közlemény állításával ellentétben – a szerk.) az állam azért nem akart anyagi segítséget nyújtani, mert a vállalat mögött álló kínai befektetők nem akartak plusz tőkét adni, sőt, a Smartwingsben való részesedésük eladásáról is tárgyaltak.