A csökkenő első féléves árbevétel ellenére is nyereségessé vált üzemi szinten az Air France-KLM légitársasági csoport üzemelése köszönhetően az alacsony kerozináraknak.

 | © AIRportal.hu

Az Air France, a KLM, a Hop! és a diszkont Transavia tulajdonosának első félévi pénzügyi jelentése szerint a csoport árbevétele bár 2,6 százalékkal 11,8 milliárd euróra csökkent, ezt ellensúlyozni tudta az egységköltségek 8,5 százalékos csökkenése.

A szigorú kapacitáskezelés, valamint a kerozinszámla közel félmilliárd euróval alacsonyabb volta azt eredményezte, hogy az Air France-KLM üzemi eredménye 218 millió euró nyereség lett, szemben a tavalyi 238 millió veszteséggel, az adózott eredmény pedig az egy évvel korábbi 431 millió euró veszteség után 478 milliót javulva 24 millió euro veszteséget tett ki.

Üzletágakra lebontva a személyszállítás 2,6 százalékos bevételcsökkenés mellett 319 milliós adózott eredményt tudott felmutatni. Bár az áruszállítási üzletág és a Transavia is javította valamelyest pénzügyi helyzetét, ez as két üzletág továbbra is veszteségesen működik. A cargo szektor 116 milliós, a Transavia 75 milliós üzemi veszteséget jelentett a félév végén.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az adatok szerint nem csak az üzemi és adózott eredmény javult, hanem a csoport eladósodottsága is csökkent mintegy 300 millió euróval.

Előrejelzésében az Air France-KLM a bizonytalan geopolitikai helyzet miatt további nehézségekkel számol, mivel ennek köszönhetően az egységbevételek és a kerozin ára is kedvezőtlenül alakulhat. Emellett a cég folytatja az egységköltségek további 1 százalékos mérséklését.