A szingapúri Changi repülőtér legújabb attrakcióját, a bevásárlóközpontként és szórakoztatókomplexumként is működő Jewelt lehetőségünk volt megtekinteni. Lássuk, hogy milyen élőben ez az „ékszerdoboz”!

A szingapúri Changi repülőtér méltóképpen foglalja el helyét a legjobbnak kikiáltott repülőterek listáján, hiszen négy terminálján számtalan kikapcsolódási lehetőség kínálkozik az unatkozó utasoknak. Van itt mozi, művészeti installációk, számtalan különböző témájú kert, tele zöld növényekkel, vagy épp futurisztikus szobrok – a lista hosszú. Az idén áprilisban átadott Jewel nevű épületrész pedig csak rátesz erre egy lapáttal.

A Jewel sztárja kétségkívül a Rain Vortexnek elnevezett vízesés

A Jewel nem a repülőtér ötödik terminálja, hiszen itt nincsenek beszállókapuk vagy biztonsági ellenőrzés.

Ez egy teljesen különálló épületrész a repülőtér földi oldalán, amely bevásárlóközpont és szórakoztatókomplexum is egyszerre, számos ingyenes és fizetős programot kínálva mindenkinek.

Így hát a Jewelbe nem csak azok léphetnek be, akiknek beszállókártyájuk van: az épület a nagyközönség számára is elérhető.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Emellett közvetlen összeköttetésben van a repülőtér 1-es termináljának érkezési szintjével, de a 2-es, 3-as és 4-es terminálokról is könnyen, 10-15 perc alatt elérhető.

Több, mint 300 étterem és bolt található a Jewel bevásárlóközpont-részében, az épület legfelső emelete pedig a Canopy Park nevű szórakoztató- és szabadidős parknak ad otthont, amely főként kisgyerekes családok célpontjává vált.

Van itt minden: sövénylabirintus és tükörlabirintus, óriási csúszdák, különleges ugrálóvár, virágból készült állatfigurákkal díszített kert, de a park legnépszerűbb attrakciója a 23 méter magasan elhelyezkedő Canopy Bridge nevű híd, amelyről panoráma nyílik a kertre. A Canopy Parkban található attrakciók egytől egyig fizetősek. 

A Canopy Bridge átlátszó üvegpadlóján keresztül lehet megcsodálni a Rain Vortexet és a Forest Valleyt

A Jewel leghíresebb látnivalója kétségkívül a Rain Vortex nevű hatalmas, 40 méter magas vízesés, amely az épületkomplexum szívében helyezkedik el, és jelenleg ez a világ legmagasabb beltéri vízesése.

E körül található a Shiseido Forest Valley, azaz az “erdei völgy” nevű többszintes park, amely Ázsia egyik legnagyobb beltéri kertje, háromezer fával és körülbelül harmincezer cserjével.

A gyönyörű, gondozott növények között sétálva az ember azt érezheti, mintha egy esőerdőben sétálna, amelyhez a vízesés hangja is hozzásegít – csak a tömeg tudja megzavarni ezt az érzést.

A vízesésnél sötétedés után fény-és hangjáték zajlik, amelyen a lezúduló víz különböző színekben pompázik hanghatások kíséretével.

A hanghatásokkal kísért fényshow alatt megannyi színben pompázik a vízesés

A páratlan, lenyűgöző show körülbelül 10 percig tart, de 19.30-tól kezdődően minden órában megismétlődik. Ilyenkor a legzsúfoltabb a Jewel, ezért ajánlott időben helyet foglalni valamelyik kilátón, hogy megcsodálhassuk a műsort. 

Ha enni-inni szeretnénk, akkor pedig érdemes a Jewel alsó szintjén található vendéglátóhelyek között szétnézni, ahol számtalan ázsiai étterem van, de több gyorsétterem- és kávézólánc is képviselteti magát.

Az ázsiai gyorséttermekben már 5-7 szingapúri dollárért (1000-1400 forint) is jól lehet lakni – mi akkora adagot kaptunk, hogy alig tudtuk elfogyasztani. 

Ha a Changiról repülünk, de előtte ki szeretnénk használni a Jewel szórakozási lehetőségeit, érdemes megjegyezni, hogy a szingapúri repülőtéren szinte az összes légitársaságnál lehetőség van korai check-inre (ezt itt lehet ellenőrizni).

A Jewel L1-es szintjén is el lehet végezni a korai utasfelvételt néhány légitársaság esetében, de a legtöbbnél a terminálokon lehet ezt megtenni. Azért ajánlott korán check-inelni és feladni a bőröndöt, vagy ha erre nincs lehetőség, akkor poggyászmegőrzőbe tenni, mert nem túl okos dolog bevinni a 20 kilós poggyászt az amúgy is zsúfolt Jewelbe.

Ha a szingapúri reptéren fordulunk meg, akkor semmiképpen se hagyjuk ki ezt a különleges épületet, és lehetőleg úgy időzítsünk, hogy a show-műsorról se maradjunk le.