Innovatív utasbiztonsági ellenőrzési technológiát tesztel Helsinki repülőtere 2020-ban, amely lehetővé teszi a kézipoggyász átvilágítását anélkül, hogy az utas kivenné belőle a folyadékokat és elektronikai eszközöket. 

A finn reptér-üzemeltető Finavia 2021-ben tervezi megnyitni Helsinki repülőterének felújított és kibővített 2-es terminálját, amelynek érdekében jelentős változásokat szeretnének végrehajtani a biztonsági ellenőrzési folyamatban. 

Az utasbiztonsági ellenőrzésnél alkalmazott, új technológia lehetővé teszi a folyadékok és elektronikai eszközök kézipoggyászban történő „átvilágítását”, ezzel véget vetve a folyadékok átlátszó műanyag zacskóban történő külön tárolásának és az elektronikai eszközök gyors ki- és bepakolásának.

A repülőtér azzal a céllal teszteli az innovatív technológiát, hogy tapasztalatot szerezzen működéséről, mielőtt elkötelezné magát mellette. 

Nem lesz többé szükség átlátszó műanyag zacskóra, ha beválik az új technológia (forrás: Finavia)

“A jövő terminálját tervezzük, amelybe olyan berendezéseket szeretnénk, amelyek megfelelnek a jövőbeli követelményeknek és az utasbiztonsági átvilágítást zökkenőmentesebbé teszik. Ennek kulcsa többek között a komputertomográfián és intelligens algoritmusokon alapuló átvilágítás, amely lehetővé teszi azt, hogy a folyadékok és az elektronikai eszközök is a kézipoggyászban maradjanak.” – jelentette ki a Finavia egyik képviselője.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az átvilágítási folyamat egyszerűsítése mellett az újítás másik oka a hulladék mennyiségének csökkentése, ugyanis az új technológia bevezetésének következtében nem lesz szükség többé műanyag zacskókra, amelyekben a folyadékokat tárolják az utasok. 

Korábban írtunk arról, hogy már Ferihegyen sem kell kivenni a laptopokat és tableteket az utasbiztonsági ellenőrzésnél.