Az oroszországi és más kelet-európai, valamint a tengeren túli járatok húzták fel a bécsi Schwechat-reptér júniusi forgalmát. A távol-keleti járatok több mint tíz százalékkal, az afrikaiak azonban ötven százalékkal több utast szállítottak.

A hosszú távú járatok fejlődése is felfelé húzza Schwechat utasszámát (Fotó: AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

A hosszú távú járatok fejlődése is felfelé húzza Schwechat utasszámát (Fotó: AIRportal.hu)

Történetének legnagyobb napi forgalmát könyvelte el a bécsi repülőtér június 30-án, amikor több mint kilencvenezer utas fordult meg Schwechaton – írja az aero.de portál a légikikötő üzemeltetőjére hivatkozva.

A múlt hónap különösen jól sikerült az osztrák fővárosban, főleg a kelet-európai és a hosszú távú járatok fejlődésének köszönhetően. Csaknem tíz százalékkal több átszálló utas volt és összességében 7,6 százalékkal többen fordultak meg Schwechaton a múlt év azonos időszakához képest.

Az Oroszország felé irányuló forgalom jelentősen, csaknem duplájára növekedett, az egész kelet-európai régiót nézve 13,6 százalékos bővülést könyveltek el. Nyugat-európai irányban 5,1 százalék volt a többlet, Észak-Amerika esetében pedig 3,3 százalék.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A távol-keleti járatok 10,2 százalékkal több utast szállítottak, az afrikaiak pedig 57,8 százalékkal többet.

Összességében június hónapban 2,3 millió utas fordult meg Schwechaton, amelyből 1,67 millió volt a direkt utas, a fennmaradó az átszálló. A légi áruszállítás 1,9 százalékos növekménnyel meghaladta a húszezer tonnát.

Ez év elejétől mostanáig 11,2 millió utast indított és fogadott a bécsi reptér, ez 7 százalékkal több a múlt esztendő azonos időszakához mérve, felülmúlva az előzetes becsléseket.

A viszonylag elterjedt trendnek megfelelően a repülőgépek fel- és leszállásának számában 1,3 százalékos csökkenést regisztráltak, alig több mint százezer gépmozgás volt eddig januártól.

Az üzemeltető, amely a máltai és a kassai repteret is működteti, összesen 14 millió utast kezelt év elejétől, 9,2 százalékkal többet, mint a múlt év azonos időszakában.

Amint arról az AIRportal.hu nemrég beszámolt, a cég harcol a tervezett harmadik futópálya megvalósulásáért, amelyet azonban a résztulajdonos bécsi önkormányzat sem szeretne. Legutóbb, miután egy bíróság megtiltotta a beruházást, az osztrák Alkotmánybíróság ezt az ítéletet hatályon kívül helyezte, új eljárásra kötelezve az alsóbb fokot.