Péntektől vasárnapig, szeptember 13-a és 15-e között, a repülésről, a gépmadarakról és a pilótákról szól a IV. Szegedi Repülőnapok és Légiparádé. Mára a legnagyobb hazai repülős rendezvényen minden eddiginél több külföldi csapat lepi el az eget és parádés magyar produkciók szórakoztatják majd a vendégeket. Közben szeptember 9. és 14. között ismét nemzetközi hőlégballon verseny színesíti a programot. Jegyek elővételben a tixa.hu oldalon kaphatók!

Immár negyedik alkalommal rendezik Szegeden – Magyarország legnagyobb légiparádéjává fejlődött – Szegedi Repülőnapokat, ami ma már a nemzetközi repülősnaptárban is jegyeznek „SZIA” néven (Szeged International Airshow).

Idén minden eddiginél több külföldi gép látható Szegeden: érkezik légi produkció Ausztriából, mégpedig a Red Bull „The Flying Bulls” impozáns történelmi repülőgép gyűjteménye, amely világszerte kuriózumnak számít.

Forrás: Szegedi Repülőnapok és Légiparádé

Szerbiából a G2 Galeb sugárhajtású vadászgép szakítja le az eget, Belgiumból pedig OV–10 Bronco amerikai könnyű csatarepülőgép látogat el a légiparádéra.

Itt lesz a német műrepülő bajnok Dr. Martin Graf, de jön vitorlázó műrepülő világbajnok Svédországból, aki látványos éjszakai meglepetéssel készül a látogatóknak.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A hazai produkciók közt itt látható majd a L-29 delfin sugárhajtású vadászgép műrepülő bemutatója, LI-2 retro utasszállító produkciója, valamint a Hajdú Apolló kötelék.

Forrás: Szegedi Repülőnapok és Légiparádé

Lesz MI-2 Extrém Helikopter bemutató – “tánc a levegőben”, és mások mellett Szegedre suhan Vári Gyula világbajnok sugárhajtású vadászgéppilóta, aki egy YAK-52-es géppel érkezik Szegedre.

Mind ezek mellett talán nem túlzás azt állítani, hogy az egész hétvége egyik legizgalmasabb programja a Boeing 737-800 típusú utasszállító repülőgép vasárnapi áthúzása. A több mint 40 méter hosszú gépmadár 100 méteres magasságba ereszkedik majd Szeged légterében.

A szervezők szombatra várják a Magyar Honvédség gépeit is: A kecskeméti MH 59.Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisról Saab JAS 39 Gripen vadászgép áthúzása mellett az MH 86. Szolnoki Helikopter Bázisról érkezik a  MI-17 Szállító Helikopter és ZLIN típusú Z-242 kiképző repülőgép, melyek dinamikus és statikus bemutatót is tartanak. A Helikopterből ejtőernyős dobást láthatnak az érdeklődők a ZLIN pedig műrepülő bemutatót fog tartani.

Szeged egyszerre három hőlégballon versenynek is házigazdája lesz, felvezetéseképp annak, hogy 2021-ben Szeged látja vendégül a 22. Hőlégballon Európa bajnokságot. Idén szeptember 9-14. között rendezik majd itt a 3. Hőlégballon Közép-Európa Kupát, az 1. Női Európa Kupát és 39. Magyar Nemzeti Bajnokságot is.

Forrás: Szegedi Repülőnapok és Légiparádé

Hőlégballon versenyeken a sorrend eldöntéséhez feladatokat kell végrehajtani. Egy repülés során több különböző feladat is lehet, amiket általában a napkelte utáni, illetve napnyugta előtti két-három órára terveznek. Az országos minősítő versenyek eredményei döntik el a válogatott keretet, akik képviselhetik hazánkat az Európa Bajnokságon, Világbajnokságon vagy a Légi Világjátékokon. A rendkívül látványos légiparádén egyszerre több tucat színes hőlégballon siklik majd Szeged és a környék légterében.

A három napos Légiparádén séta és élményrepülések és földi programok is várják a látogatókat.  Ugrálóvár, repülő szimulátor, exatlon ügyességi pálya és napnyugta után pénteken és szombaton kertmozis repülős filmvetítés teszi teljessé a hétvégét.

Ha még nem tetted, repülj rá a bérletedre: www.tixa.hu oldalon vagy vásárolj napijegyet a helyszínen. (x)