Szegeden járt és a város kikötőjében is megfordult az Aeroexpress Cessna 206 amfíbiája.

A magyar repülés történetében nincs feljegyzés arról, hogy valaha járt volna hidroplán a Tiszán, így számos érdeklődő követte a partról és a Belvárosi hídról a Cessna kikötését, amelyre a Szegedi Nemzetközi Repülőnap alkalmából került sor.

A gyakorlórepülést hosszas felkészülés előzte meg, a Szegedért Vízisportbarát Egyesület együttműködésével és a Szolchrom hajósiskola szakembereinek biztosításával, Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság, a hajózási, légügyi és környezetvédelmi hatóságok engedélyével valósult meg – hangsúlyozta Somogyi-Tóth Dániel, az Aeroexpress társalapítója a cég közleményében.

Forrás: Aeroexpress

A vízen kisgéphajóként manőverező jármű újdonságot jelentett a Tiszán, mégis minden folyamat gördülékenyen ment, a repülőgép pedig kiválóan működött együtt a többi vízi járművel.

A Szegedért Vízisportbarát Egyesület célja a helyi turizmus és a hajós élet fellendítése, ezért régi törekvése egy vízi leszállóhely létrehozása a városban, amelyről most együttműködési megállapodást is kötött az Aeroexpress-szel.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Forrás: Aeroexpress

Bár az idei rendezvény sétarepülés-programjában még nem szerepelt a hidroplán, a mostani sikeres próbaüzem után jövőre akár az érdeklődő közönség is kipróbálhatja a tiszai landolás élményét – mondta Báló Tamás, a Szegedi Közlekedési Társaság repülőtéri üzletágának vezetője.

A hajózás és a repülés együttes élményét nyújtó vízirepülés reneszánszát éli Európában, a turisztikai attrakciótól a taxirepülésekig, emellett a rendészeti feladatokban és katasztrófavédelemben számos területen teremt értéket – emelte ki Széchey Márton, az amfíbia parancsnoka, az Aeroexpress alapítója.