Kutatások szerint a repülőtéri utasbiztonsági ellenőrzéseknél használt műanyag tálcákon található a legtöbb baktérium, ám egy új fejlesztésnek köszönhetően hamarosan ezek a tárgyak higiénikusabbaká válhatnak.

Az már korábban kiderült, hogy a repülőgépek legpiszkosabb része nem a WC, hanem az üléstámlákról lehajtható asztalka, amelyet szinte minden utas használ, alaposan megtisztítani és fertőtleníteni azonban ritkán van ideje a légitársaságoknak és a földi kiszolgálóknak.

Bár azt nem tudjuk, hogy minden reptéren így van-e, de ha valaki azt gondolta, hogy a terminálok legpiszkosabb része a mosdókagyló vagy a WC-ülőke, akkor tévedett.

Van ugyanis egy tárgy, amit naponta akár több ezer ember is használhat, mégis újra és újra, tisztítás nélkül kerül a következő utas kezébe: ez az utasbiztonsági ellenőrzésnél használt műanyagtálca.

Ezekre tesszük rá a kabátot, táskát, laptopot, telefont, az otthon összepakolt ételeket, a piperés zacskókat – és ki tudja, még mi mindent. A legtöbb repülőtéren legalább a lábbeliknek átvilágításához külön tálcák állnak rendelkezésre, amik nem keveredhetnek az előbbi célokra használtakkal.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az átvilágításokkor alkalmazott tálcákról a baktériumok kézről-kézre, táskáról-táskára, telefonról-telefonra vándorolnak.

Hamarosan 30 amerikai reptéren ennek vége, mert az üzemeltetők olyan, újfajta tálcákat alkalmaznak majd, amelyek speciális, antibakteriális védőbevonatot kapnak.

A technológiát a SecurityPoint Media nevű cég biztosítja, a Microban International technológiáját felhasználva.

Az új repülőtéri tálcák (Forrás: SecurityPoint Media)

Minden tálca 100%-os antibakteriális védelmet kap, amely nem kopik vagy tűnik el arról a felületről, amelyet bevonnak vele.

A cég által kifejlesztett technológiát sikeresen használják már kórházakban, iskolákban és éttermekben is – olyan helyeken, amelyek fokozottan ki vannak téve a baktériumtenyészetek megjelenésének.

Az utasok eddig hat USA-beli repülőtéren találkozhattak a SecureTray nevű tálcákkal: Denverben, Knoxville-ben, Minneapolisban, Nashville-ben, Tampában, a washingtoni Reagan repülőtéren és a Northwest Arkansas légikikötőben. Júliusban újabb 15 csatlakozik az eddigiekhez, az idén összesen 30 helyen vezetik be.

Kapcsolódó cikk:

Ezért ne tedd az értékeid külön a tálcába az utasbiztonsági ellenőrzésnél!