A LOT vezérigazgatója eltökélt az iránt, hogy a légitársaság az állami támogatással jó pozícióban kerüljön ki a válságból, és a régió vezető légi fuvarozója legyen, ahogy a járvány előtt is tervezte. Két újabb Boeing 787 Dreamliner érkezik a flottába, a megrendelt, de még át nem vett 737 MAX-ok sorsa azonban egyelőre bizonytalan.

Rafal Milczarski nyilatkozatát a Rynek Lotniczy szaklap szemlézte, ebben a vezérigazgató azt mondta, bár nem büszkék arra, hogy a lengyel állam 650 millió euró értékű mentőcsomagot nyújtott a társaságnak, de a koronavírus-járvány miatt bevezetett utazási korlátozások okán a legtöbb cégnek szüksége volt ilyen támogatásra.

Fotó: Krzysztof Moczulski / LOT

Ennek segítségével a LOT nem ment csődbe, bár azt a vezérigazgató nem tudta megmondani, hogy mekkora veszteséget okozott eddig a járvány a légitársaságnak. Azt azonban elmondta, hogy 2019-ben még rekordszámú, 10,5 millió utasuk volt, de tavaly már csak 3 millió.

Leszögezte ugyanakkor, hogy a járvány előtt meghirdetett stratégiától nem tértek el, továbbra is Kelet-Közép-Európa vezető légitársasága szeretne lenni a lengyel cég.

Ebben korábban Magyarország fontos szerepet kapott, elindultak az első tengerentúli, majd egyes európai ráhordó járatok, de Milczarski most nem beszélt arról, hogy milyen terveik vannak Budapesten, ahonnan jelenleg csak a varsói és a szöuli útvonaluk üzemel.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Rafal Milczarski emellett azt hangsúlyozta, hogy elsősorban a 2022-es újraindulásra koncentrálnak, szavai szerint ha nem lesz újabb járványhullám, akkor bizakodhatnak a jó szezonban.

A Rynek-Lotniczy egy másik cikkében foglalkozott azzal, hogy mi lesz a LOT flottájával. Milczarski elmondása szerint két új 787-9-es érkezik idén a varsói bázisra, ezzel kilencre emelkedik a nagyobb Dreamlinerek száma, és lezárul a típus beszerzése.

A lengyel légitársaság eddig 5 darab Boeing 737 MAX-et vett át, és további 10 vár átadásra, de mivel a Boeing nem tudta időre leszállítani a megrendelt példányokat, a LOT-nak szerződés szerint nem kötelessége átvenni őket. A vezérigazgató szerint ezek sorsa egyelőre bizonytalan, az igazgatóság később dönt arról, hogy milyen lépéseket tesznek.