A maláj kormánynak rövidesen döntést kell hoznia a Malaysia Airlines jövőjéről, a kormány több opciót is tanulmányoz, ezek között szerepel a megszüntetése is.

A Reuters hírügynökség szerint erről Mahathir Mohamad miniszterelnök beszélt kedden. Elmondása szerint a kormány három opciót vizsgált: a cég további finanszírozását, eladását és megszüntetését is.

Hozzátette: a cég leállítása nagyon súlyos döntés lenne, de minden eshetőséget meg kell vizsgálni, a kormány már részleteiben is tanulmányozza az esetleges lépések hatásait.

Forrás: Airbus

A Malaysia Airlines öt évvel ezelőtt, a mai napig eltűntként nyilvántartott 370-es járat lezuhanása előtt sem volt a legjobb pénzügyi helyzetben, de a Kuala Lumpurból Pekingbe tartó Boeing 777-es eltűnése, majd ugyanazon év júniusában a 17-es járat lelövése rendkívül súlyos anyagi helyzetbe sodorta.

A vezérigazgatók egymásnak adták a kilincset, Peter Bellew 6 ezer dolgozó elbocsátásával és költségcsökkentéssel próbálta meg rentábilissá tenni a társaság működését. A Malaysia Airlines-nak a 2015-ös tervek szerint 2019-ben már nyereségesnek kellene lennie, de a vagyonkezelő Khazanah szerint a cég tavaly 1,4 milliárd USA-dollárnak megfelelő veszteséget termelt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ezek után a vagyonkezelő a kormányra bízta, hogy miként kívánja még támogatni a Malaysia Airlines-t.

A tragédiák előtt a Khanazah-nak közel 70 százalékos részesedése volt, de a cég védelmében a tragédiák után augusztusban államosították a fennmaradó 30 százalékot is.