Hamburg repülőterén használnak a világon először internetalapú, valós idejű radarszolgáltatást, amely az előtéri ügyeletes szolgálat munkáját segíti majd.

Radarképernyő egy előteres autójában (Fotó: DFS Aviation Services)

A német légiforgalmi szolgáltató (DFS) leányvállalata által készített PHOENIX rendszert már évek óta használja az előtéri ügyeletes szolgálat és forgalmi iroda is.

Ehhez a rendszerhez fejlesztettek most egy alkalmazást, amely felhő-alapon működik, így bármilyen, internetkapcsolattal rendelkező eszközre elérhető.

A rendszert sikeresen tesztelték nyár elején, így végül elindulhatott az éles üzem a járművek fedélzetére telepített berendezésekkel.

A PHOENIX WebInnovation a légi és földi helyzetkép mellett szintén képes az aktuális repülési tervek megjelenítésére, így pedig átfogó képet nyújt a repülőtéri forgalom alakulásáról.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ezzel az előtéri ügyeletes tisztek autóiban is elérhetővé vált a valós idejű radarkép, amellyel jobban meg tudják tervezni saját útvonalukat.

A nagy pontosságú radaradatokat használó alkalmazás hamarosan üzembe áll a délnyugat-németországi Adolf Würth-repülőtér irányítótornyában is.

A járműbe telepített rendszer (Fotó: DFS AS)