Európa két meghatározó fapados légitársasága is növelte utasforgalmát 2018-ban, de a Ryanair teljesítményére nagyon rányomta a bélyegét az év eleji járatcsökkentés.

A Ryanair tájékoztatása szerint a 12 havi gördülő utasforgalom a Laudamotionnal együtt számolva 139,2 millió volt, ez 8 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

A növekedési ráta jelentősen elmarad a korábbi években tapasztalt mértéktől, az elmúlt időszakban az ír fapados rendre kétszámjegyű, 10-15 százalék körüli növekedést tudott felmutatni.

Ez azonban nem lephette meg a társaságot, mivel a sztrájkok, az év eleji szabadságkiadással kapcsolatos gondok, valamint a járatfejlesztések kényszerű lemondása miatt a Ryanair már korábban közölte, hogy az utasforgalom bővülési üteme várhatóan nem éri el a 10 százalékot.

A cég járatainak töltöttsége 96 százalék volt, de növekedési ütem nem állapítható meg, mert tavaly a cég nem közölte ennek éves átlagát.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Fotó: AIRportal.hu

A Wizz Air egyrészt a kisebb előző évi adat, másrészt a zavartalanabb üzem és a növekedési programja miatt jelentős, 19,6 százalékos forgalombővülést produkált, ez nagyjából megegyezik a korábbi várakozásokkal. A magyar hátterű légitársaság 2018-ban 33,8 millió utast szállított, míg egy évvel korábban 28,7 milliót.

A kapacitások 18,4 százalékkal bővültek, így a cég járatainak átlagos töltöttsége 92,4 százalékra növekedett, ez 1 százalékponttal magasabb, mint 2017-ben.

Az utasforgalom alapján második legnagyobb fapados, az Easyjet a korábbi gyakorlatától eltérően már nem közöl havi forgalmi statisztikát, az adatokat a negyedéves pénzügyi beszámolóval hozzák nyilvánosságra. Az Easyjetnél szeptember 30-ával végződik a pénzügyi év, ezért az adatokat nem lehet majd összehasonlítani a többi társaságéval.