Az amerikai Spirit Airlines ultrafapados társaság vezetője szerint elavult dolog olyan mértékegységet használni, mint a székköz, mert az nem írja teljesen a székek által nyújtott kényelmet.

Ted Christie erről a Los Angeles-i, utasélmény javításával foglalkozó APEX kiállításon beszélt. A társaság itt mutatta be új székeit, amelyeknek köszönhetően állításuk szerint nem kell újragondolni az egyébként szűknek számító 28 hüvelykes székközt, amelyet a gépek fedélzetén alkalmaznak.

Az Acro Aircraft ülése annyiban tér el a megszokottól, hogy a szélső ülések 17, a középső viszont 18 hüvelyk széles, emellett ergonomikus deréktámasszal és vastagabb töméssel rendelkeznek.

A cég szerint ezzel a kialakítással az eddiginél több kényelmes és egészséges üléspozíció vehető fel és két hüvelykkel nő a hasznos lábtér.

Forrás: Airbus

Ted Christies szerint itt az idő, hogy az iparág újragondolja a székközzel kapcsolatos koncepciókat, mert a sokak által mérvadónak ítélt adat elavult és félrevezető. Szerinte vannak ennél fontosabb tényezők is, amelyek befolyásolják az utaskomfortot. Ezek között említette a háttámla kialakítását, az üléstömés vastagságát, az ülés szélességét és a használható teret is.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Kutatásaik szerint ugyanis ügyfeleik nagy része félreérti a székköz lényegét (emellett mindössze 5 százalékuk tudta pontosan meghatározni a fogalmat) és csak erre az egy információra hagyatkozva vannak elgondolásai az ülés kényelmével kapcsolatban.

Steve Barraclough, a kutatást végző intézet vezetője szerint sokkal hasznosabb lenne, ha hasznos lábtér fogalmat vezetnék be, amely az ülés háttámlájának közepétől az elől lévő szék két széléig tart.

Fotó. Spirit Airlines

Lori Bassani a Légiutaskísérők Szövetsége (APFA) elnöke szerint az ülések közti távolság egyre kisebb, a folyosók egyre szűkebbek. Mindemellett egyre elhízottabbak és kevésbé mobilisak az emberek, és mindent kisebb helyre kell bepasszírozni. Ha mindezt újra akarják gondolni, az olybá tűnik, mintha a tényeket akarnák más színben feltüntetni – fogalmazott.