Abu Dzabi illetve Isztambul fő repülőtere is lekerült az Egyesült Államok laptoptilalmi listájáról, így az innen induló gépekre felvihetően ezek az eszközök.

Fotó: AIRportal.hu | © AIRportal.hu

Fotó: AIRportal.hu

Az ATW Online információi szerint az Abu Dzabi Nemzetközi Repülőteret már levették a listáról, Isztambul-Atatürk pedig a napokban kerül majd le róla. A módosítás oka az emirátusok-beli repülőtérrel kapcsolatban az, hogy az amerikai belbiztonsági minisztérium állásfoglalása szerint új biztonsági intézkedéseket vezettek be, amely megfelelő minőségű ahhoz, hogy feloldják a korlátozást.

A döntéshez hozzájárult az is, hogy a repülőtéren működik úgynevezett pre-clearance zóna, vagyis az Egyesült Államok területére való beléptetést már az arab országban meg tudják oldani.

A minisztérium nem közölt pontos listát az elvárásokról, annyit tudni, hogy azoknak 280 repülőtér és 180 légitársaság tesz eleget, és a korábbinál szigorúbb utasbiztonsági ellenőrzést kellett bevezetniük. Példaként említette az ATW az elektronika eszközök mélyrehatóbb átvilágítását és a repülőgépek közelében dolgozó emberek szigorúbb ellenőrzését.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az isztambuli fő repülőteret ugyan még nem vették le a listáról, de a repülőtér üzemeltetője arra számít, hogy napokon belül törlik Atatürköt arról. Erre minden okuk meg is van, hiszen az ATW szerint a napokban megkapták a minősítést az amerikai szervektől, így a Turkish Airlines atlantai, bostoni, chicagói, Los Angeles-i, New York-i, miami, San Francisco-i és washingtoni járataira újra fel lehet majd vinni okostelefonnál nagyobb elektronika eszközt.

Az Etihadnál már nem kell leadni a laptopokat

Forrás: Etihad Airways