Az Airbus szerint 2 milliárd dollárral csökkentenie kellene az Egyesült Államoknak az Európai Unióra kivetett büntetővámot, mivel az európai gyártó részben megtette azokat a lépéseket, amelyeket a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) kért. Az ENSZ gazdasági szerve ezzel nem ért egyet.

Az európai repülőgépgyártó lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint az ügyet vizsgáló WTO-bizottság megállapításai alapján az Egyesült Államoknak azonnal 2 milliárd dollárral csökkentenie kellene az Európai Unió egyes termékeire októberben kivetett 7,5 milliárd dollár értékű büntetővámot.

Forrás: Airbus

Ezt az Airbus arra alapozza, hogy a bizottság úgy találta, hogy az Airbus A380-as kifejlesztéséhez nyújtott kölcsönnek nincs már hatása a Boeing eladásaira, így nem állapítható meg kár sem. Így a bizottságnak is el kell fogadnia a tényt, hogy az Airbusnak a kétezres években nyújtott hiteleknek nincs hatása a Boeing eladásaira, főleg amiatt nem, hogy a pénzből kifejlesztett repülőgép már nem elérhető az Airbus kínálatában.

Emellett az Airbus végrehajtotta az A350-es programmal kapcsolatos kölcsönszerződésekben a kért egyes módosításokat.

A gyártó közölte, még sok ajánlásnak meg kell felelniük, de az első lépések megtételével bizonyították, hogy hajlandóak eleget tenni a WTO kéréseinek, és fair módon akarnak üzletelni.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Illusztráció, Airbus A350-1000 a párizsi légiszalonon (Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu)

Felhívták a figyelmet ugyanakkor arra, hogy a WTO kérése ellenére az Egyesült Államok nem szüntette be a Boeingnek nyújtott támogatásokat, ezért az unió válaszlépéseket kezdeményezett Amerikával szemben, mert állításuk szerint az állami támogatás évi 12milliárd dollár kárt okoz az Airbusnak.

A Reuters jelentése szerint a WTO visszautasította az unió bizonyítékait, amelyekkel azt próbálták meg alátámasztani, hogy az Airbusnak adott támogatásnak nincs már hatása. Álláspontjuk szerint az A380-as és A350-es program a korábban nyújtott hitelekkel jelenleg is támogatásban részesül, és egészen a típusok gyártásának leállításáig kárt okoz a Boeingnek.