Bekeményített az Airbus, Tom Enders elnök „nagyon fájdalmas” lépéseket helyezett kilátásba, ha a britek megállapodás nélkül lépnek ki az Európai Unióból.

Az európai repülőgépgyártó elnöke a Bloomberg gazdasági hírügynökség által közzétett videóüzenetben azt mondta, ha megállapodás nélkül lép ki az Egyesült Királyság az unióból, akkor „nagyon fájdalmas” lépésre kényszerülnek. Azt mondta, ne higgyenek azoknak, akik azt mondják, maradnak az országban, csak mert nagy gyártókapacitásuk van. „Nincs igazuk” – szögezte le.

Tom Enders hangsúlyozta: senkinek ne legyenek kétségei, számos ország szeretné, ha az Airbus gépek szárnyai az Egyesült Királyság helyett náluk készülnének.

A toulouse-i székhelyű gyártó összesen 14 ezer embert foglalkoztat közvetlenül az Egyesült Királyságban és további 110 ezer munkahelyet támogat.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A vezető szégyennek nevezte, hogy két évvel a népszavazás után a cégek még mindig nem tudnak előre tervezni a bizonytalanságok miatt. „Ha úgy gondolják, hogy a brexit a legjobb megoldás, akkor álljanak össze és készítsenek egy pragmatikus kilépési tervet” – mondta.

Jelentések szerint a brit gyárak elkezdtek alkatrészeket raktározni, hogy egy megállapodás nélküli kilépés esetén is fenntartható legyen a gyártás, de mindössze egy hónapnyi üzemre elegendő készletet tudnak felhalmozni.

A brit parlament a múlt héten utasította el a Theresa May miniszterelnök által az unió vezetőivel és országok képviselőivel keservesen kialkudott kilépési megállapodást. A következő lépésekről jövő héten dönthet a brit törvényhozás.

Forrás: Airbus