Az év nyolcadik hónapjában fordult a kocka, az Airbus a rendelések és a gépátadások terén is megverte a Boeinget, éves összevetésben a meccs 1-1-en áll: az Airbus több gépre kapott rendelést, de a Boeing adott át többet.

Rendelések

Fotó: AIRportal.hu | © AIRportal.hu

Fotó: AIRportal.hu

A rendelések tekintetében az Airbus a farnborough-i légi szalonnak köszönhetően már júliusban is több gépet adott el, mint amerikai versenytársa. Augusztusban folytatódott a trend, mivel Toulouse összesen 144 gépre írt alá szerződést. Ezek között szerepel egyebek közt az Air Asia századarbos A321neo rendelése, és egy meg nem nevezett vevő 11 darabos A320ceo vásárlása is. Szélestörzsű gépet az Airbus augusztusban nem adott el.

A Boeing kimutatása szerint az év nyolcadik hónapjáéban mindössze 22 gépet sikerült eladni, ebből 19 darab katona célú tanker, kereskedelmi gépből összesen 3 darab 737-es talált vevőre, jövőbeni tulajdonosaik kiléte egyelőre nem ismert.

Az év eddigi részében az Airbus 438 gépet adott el, míg a Boeing 405 gépet értékesített.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Átadások

A FedEx kapta a két 767-est. (Fotó: Boineg Company) | © AIRportal.hu

A FedEx kapta a két 767-est. (Fotó: Boineg Company)

Bár az Airbus augusztusban több gépet adott át, mint a Boeing, éves összevetésben még Everett viszi a prímet. Augusztusban az Airbus 61 légi járművet szállított le, köztük hat A350-est, hét A330-ast és egy A380-ast is. A többi glép az A320-as típuscsaládból került ki.

A Boeing adatsora azt mutatja, hogy 59 gépet, azaz hárommal kevesebbet adtak át üzemeltetésre, mint európai ellenfelük. A gépek között volt két-két 767-es és Jumbo, hét triplahetes tíz Dreamliner is, a többi a 737-esek tették ki.

Az év eddigi részében az Airbus 400, a Boeing 491 gépet adott át a megrendelőknek.

A havi adatokat továbbra sem hasonlítjuk össze az elmúlt évivel, mert az Airbus havi bontásban nem közölte a gépátadásai számát. Az előző év egészében az európai gyártó 1036 gépre kapott rendelést, míg a Boeing 869 repülőt értékesített. Átadások terén viszont az amerikai cég teljesített jobban: 762 gép került az üzemeltetőkhöz, míg a toulouse-i üzemet 635 gép hagyta el.