Az előző havi botrányos adatok után márciusban kicsit összekapta magát az Airbus a rendeléseket figyelembe véve, meg is előzte a Boeinget, de az átadások tekintetében még Seattle viszi a prímet.

Rendelések

Az Airbus 10 darab A350-esre ia talált vevőt, igaz, "csak" 900-asokat adtak el. (Fotó: Airbus Industries) | © AIRportal.hu

Az Airbus 10 darab A350-esre ia talált vevőt,
igaz, “csak” 900-asokat adtak el. (Fotó: Airbus Industries)

Az elmúlt két hónap alapján igazán ráfért már az Airbusra egy kis siker, mert a nullás február és a negyedéves hat darabos nettó rendelésszám nem túl szép teljesítmény. Áprilisban sikerült is egy komolyabb, bár egyelőre nem ismert megrendelőt behúzniuk, aki vett tőlük 10 darab A350-900-ast. Ezen kívül a kínai CALC lízingcég, és a Nile Air rendelt A320-as családba tartozó gépeket, az Iberia pedig egy A330-200-asról írt alá szerződést. Ez összesen 25 gépet jelent áprilisban, míg egy évvel korábban 85 gépre szerződtek az év negyedik hónapjában. Az év eddigi részében az Airbus bruttó (tehát lemondások nélkül számolva) 51 gépet adott el.

A Boeing áprilisban 14 gépre talált vevőt, ezek közül kettő volt 787-es, a többi pedig 737-es, a négy megrendelőből csak egy kiléte ismert: az SMBC Aviation rendelt egy darab 737-800-ast. Az év eddigi részében a Boeing összesen 228 gépre kapott rendelést. A különbség a két gyártó között jelentős, pedig az Airbus az elmúlt években több gépet adott el, mint a Boeing.

Átadások

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Fotó: Boeing Company | © AIRportal.hu

Fotó: Boeing Company

Az Airbus ahhoz képest, hogy az átadások felpörgetését tervezte és kommunikálta, áprilisban kevesebb gépet adott át, mint egy évvel korábban. Idén összesen 46 gép gördült le a gyártósorokról, míg egy éve még 52 gépet adtak át üzemeltetésre. Az év eddigi részében Toulouse 182 gép elkészítésével végzett, többel, mint tavaly, amikor a január-áprilisi időszakban 177 gép készült.

A Boeing ebben a mutatóban áprilisban verte az Airbust, bár nem sokkal. A Boeing 52 gépet szállított le a megrendelőknek, ami mindössze kettővel kevesebb, mint egy évvel korábban. A Boeing idén eddig 221 repülőt adott át az üzemeltetőknek, némileg kevesebbet, mint tavaly ugyanebben az időszakban, amikor 230 gép gördült ki a csarnokokból.