A Eurocontrol friss elemzése szerint rosszabb esetben 2029-ig tarthat a légiforgalom visszaépülése, de az optimista becslés szerint is 3 év kell, mire a 2019-es szintre ér a járatszám.

Az európai légiforgalom szervezéséért felelős szervezet lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint a friss előrejelzések azt mutatják, hogy az európai légiforgalom továbbra is nagy kihívások elé néz, mert az oltási program ellenére az utazási korlátozásokat csak lassan enyhítik.

A nyári forgalomnövekedés csak átmeneti lesz a középtávú előrejelzésük szerint, amely azt mutatja, hogy idén átlagosan a 2019-es forgalom 50 százaléka, 5,5 millió járat teljesülhet, ez a következő év végére 72 százalékra növekedhet.

Grafika: Eurocontrol

A legjobb forgatókönyv szerinti helyzetben is 2024 végére, 2025 elejére érhető el a 2019-es teljesítmény, de rosszabb esetben, újabb járványhullámoknál csak 2029-ben lesz újra 11 millió járat éves szinten.

A frissített prognózisában a Eurocontrol azzal számol, hogy a világ régiói közti koordinált újranyitás 2022 első negyedévében történhet meg, ekkor indulhat el a hosszútávú járatok számának jelentős és stabil növekedése.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Eurocontrol tavaly novemberben adott ki utoljára előrejelzést, akkor is hasonló visszarendeződésre számítottak, a helyzet csak kis mértékben romlott.

Jelenleg a hétnapos mozgóátlag szerint Európa légi forgalma 61 százalékkal marad el a két évvel ezelőttihez képest.

Ebben az évben a legtöbb légitársaság átlagosan a 2019-es járatszám felét érheti el, de a nyári csúcsidőszakban 70-75 százalék körüli kapacitásra is van esély, a hosszútávú járatok érdemi újraindításával egyelőre senki nem számol.