Aláírta a japán All Nippon Airways a három Airbus A380-as repülőgép megvásárlásáról szóló megállapodást az európai repülőgépgyártóval. Az ANA csoport 2019-től kezdi átvenni a repülőgépeket, ezzel a légitársaság a világ legnagyobb utasszállító repülőgépének első japán üzemeltetőjévé válik. Az üzlet nem okozott meglepetést, hiszen az Airbus már hosszú idő óta tárgyal a légitársasággal, hogy a korábban becsődölt Skymark által visszamondott, de már részben legyártott A380-asokon túladjon.

Nem okozott meglepetést az sem, hogy az ANA a repülőgépekhez a Rolls-Royce Trent 900 típusú hajtóműveket választotta, csakúgy, mint korábban a Skymark.

Az Airbus álláspontja szerint a típus, mely négyosztályos székezéssel 544 utast képes szállítani segíteni fogja a légitársaságot abban, hogy Tokió telített forgalmú és szűkös kapacitású repülőterein minél inkább meg tudjon felelni a növekvő keresletnek, ugyanakkor alacsonyabb üzemeltetési költségek mellett nagyobb kényelmet biztosítson az utasai számára. A repülőgépek hatótávolsága lehetővé teszi, hogy teljes telítettséggel repüljenek Tokióból a légitársaság európai és észak-amerikai célállomásaira.

Fotó: Airbus | © AIRportal.hu

Fotó: Airbus


Amint arról korábban beszámoltunk, a repülőgépeket még a diszkont Skymark kérésére kezdték el legyártani, de 2011 februárjában visszamondták a megrendelést, mivel a céget anyagilag jelentősen meggyengítették az árfolyam-ingadozások. A légitársaság hitelezői között ott volt az Airbus és a hajtóműveket gyártó Rolls Royce is, őket végül a légicég új tulajdonosa, az All Nippon Airways fizeti majd ki részben azzal, hogy átveszi a Skymark A380-asait. A gépek egy része évek óta Toulouse-ban egy műszaki előtéren porosodik, a megrendelés törlése előtt már teljesítették első felszállásukat is.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Arról egyelőre nem tudni, hogy a másik három Skymark-A380-assal mi lesz, egyes hírek szerint az ANA megpróbál megállapodni az Airbusszal a megrendelés törléséről, de feltételezések vannak arról is, hogy a japánok átveszik mindegyik gépet, később pedig lízingbe adják másoknak.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!