Különleges módon, legelső menetrend szerinti járatát imitálva ünnepelte működésének kilencvenedik évfordulóját a Hawaiian Airlines.

Kilencven éve, 1929. november 11.-én indította első menetrend szerinti járatát a Hawaiian Airlines Honoluluból Hilóra, melynek köszönhetően a szigetcsoport is felkerült a kereskedelmi repülés térképére.

Akkoriban még Inter-Island Airlines volt a légitársaság neve, és a repülőút köztes megállóval 3 óra 15 percig tartott egy Sikorsky S‑38 típusú repülőgépen. A születésnapi járatot Boeing 717-essel teljesítették 1 óra 52 perc alatt, 36 perces megállóval Maui szigetén.

Az ünnepi járat fedélzetén a légiutas-kísérők az 1960-as és 1990-es évek között használt retró egyenruhákat viseltek.

Különböző korszakok egyenruháit viselő légiutas-kísérők és a pilóták (forrás: Hawaiian Airlines)

A fedélzeten ülő 128 utasnak számtalan meglepetésben volt része. A Honolulu és Maui közötti, nagyjából 35 perces menetidejű járaton a legénység tagjai történelmi jelentőségű tényeket osztottak meg az utasokkal, mint például:

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
  • A szigetek közötti légi kapcsolat megteremtése előtt 14 órába telt eljutni Honoluluról Mauira hajóval, manapság ez már kevesebb mint 1 óra alatt megjárható repülővel.
  • Az Inter-Island Airways első üzemelési évében 13 043 utast szállított a szigetek között, napjainkban a Hawaiian évente több mint 12 millió utast szállít Hawaii és az USA kontinentális területe, illetve nemzetközi célállomásai között. 
  • 1942-ben három Sikorsky S-43 típusú repülőgéppel kezdtek el árut szállítani a szigetek között. Manapság a légitársaság évi 92 000 tonna cargót szállít kiterjedt hálózatán.
  • 1979-ben a Hawaiian volt az első amerikai légitársaság, amely menetrend szerinti járatot csupa női tagból álló személyzettel üzemeltetett. 
Egy 1929-es kiadású napilap másolatát osztották ki az utasok között, melynek a címlapján az újonnan indított légitársaság szerepelt (forrás: Hawaiian Airlines)

Mielőtt Mauiba érkeztek, a HA1111-es járat utasai ajándékba kaptak egy másolatot az 1929. november 11-ei kiadású Honolulu Star Bulletin napilapból, amelynek címlapján az akkor indított légitársaságról szóló hír szerepelt.

A legnagyobb meglepetés mégis akkor érte a fedélzeten lévőket, amikor a légiutas-kísérők 90 000 Hawaiian Miles-mérfölddel feltöltött ajándékkártyát osztottak ki az utasoknak: ez egyenértékű két retúr járattal Hawaii és más USA-beli célállomás között, vagy 12 egyirányú, szigetek közötti repülőúttal.

A szerencsés utasoknak több meglepetésben volt részük a rövid, 35 perces járaton (forrás: Hawaiian Airlines)

A légitársaság öt hétig ünnepli születésnapját az online felületein, minden héten kisorsolva 90 000 mérföldet és egy Hawaiian Airlines-emlékcsomagot a nyereményjátékokban résztvevők között.