Kétéves szünet után ismét visszatértek Ferihegyre a Silk Way West Airlines azerbajdzsáni áruszállító légitársaság járatai.

A Silk Way West Boeing 747-400-as repülőgépe 2015-ben. (Fotó: AIRportal.hu)

A légitársaság hetente két alkalommal (csütörtök és vasárnap) közlekedő, Boeing 747-es áruszállító repülőgépeivel köti össze a bakui cargo-központját Budapesttel. Az első járat március 18-án szállt le Ferihegyen a cég közlése szerint.

Az eddigi néhány járatot nem a Silk Way saját repülőgépei, hanem a moldáv Aerotrans Cargo légitársaság Boeing 747-400F repülőgépei teljesítették Bakuból Budapestre.

A járatokatnem Silk Way járatszámmal, hanem a moldáv cég saját – ATG – kódja alatt repüli.

A repülőgépek Budapestről Milánóba közlekedtek tovább, majd onnan repültek vissza Bakuba.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Silk Way West Airlines a légitársaság európai terjeszkedésének keretében tért vissza Budapestre – még ha „álruhában” is. A cég közlése szerint a meglévő bécsi és kijevi járatok mellett még az idei évben új európai útvonalak követik majd a budapesti járatnyitást.

A Silk Way West Airlines 2014. márciusától üzemeltetett járatokat Budapestre, kezdetekben Boeing 767-300F repülőgépekkel, majd később Boeing 747-400 és 747-8F repülőgépekkel. A cég később kivonult Ferihegyről és járataikat a régióban jobban fejlődő és modernebb infrastruktúrát biztosító bécsi repülőtérre helyezték át.

A Budapest Airport tavaly november végén jelentette be, hogy a Kínából légi úton érkező, elsősorban e-kereskedelmi áruk elosztó központjává válhat Budapest – ennek első lépcsőjéről írtak alá ma megállapodást. A Budapest Airport és két logisztikai nagyvállalat, a kínai STO Express és a nemzetközi, Magyarországon is erős jelenléttel rendelkező EKOL együttműködési megállapodása értelmében jelentősen bővül a repülőtér légi teheráru (cargo) forgalma.

A Silk Way West Airlines flottájában jelenleg öt Boeing 747-8F és egy Boeing 747-400F repülőgép teljesít szolgálatot, az olasz leányvállalat a SW Italia flottájában további két Boeing 747-400F repül. A légitársaság korábban további repülőgépek beszerzését helyezte kilátásba.