A Jet Airways hitelezői alig 10 százalékát láthatják csak viszont befektetett pénzüknek, ha nem találnak megfelelő vevőt az áprilisban leállított légitársaságnak. Erre pedig egyre nagyobb az esély.

A Reuters hírügynökségnek két, az ügyet ismerő forrása szerint a társaság pénzügyi és üzemelést támogató hitelezői 4,2 milliárd dollárt fektettek a légitársaságba részben hitel formájában. Ebből alig 3-400 millió dollárt kaphatnak vissza, ha a társaságot szanálják, ennyi vagyoneleme maradt ugyanis a cégnek.

A vagyontárgyak sora egyébként sem túl hosszú, pár darab Boeing és Airbus repülőgépe, illetve néhány ingatlana maradt csak a Jet Airways-nek, amely még egy évvel ezelőtt is 120 gépes flottával repült a világban és India legnagyobb magán légitársasága volt.

Fotó: AIRportal.hu

A cég jelenleg csődeljárás alatt van, ennek részeként a tulajdonosok egyben, vagy akár egészében is eladhatják a társaságot. A hitelezők mellett mintegy 2400 egyéb szervezet van (földi kiszolgálók, beszállítók, dolgozók), akik a pénzükre várnak.

A cég megvételével kapcsolatban kiírt pályázat határidejét már háromszor kellett meghosszabbítani, mert nem találtak megfelelő jelentkezőt. Egyelőre három társaság adott be pályázatot: a kolumbiai Avianca tulajdonosa, a Synergy Holdings, egy orosz befektetési alap, illetve egy panamai bejegyzésű, Avantulo nevű befektetői csoport. Korábban hírbe hozták a 24 százalékos tulajdonos Etihadot is, de végül az arab cég nem jelentkezett.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az egyik hitelező bank munkatársa névtelenül azt mondta, azért nem kelendő a társaság, mert hatalmas adag pénzügyi kötelezettséget vásárol vele a vevője, cserébe pedig alig kap vagyonelemet, sőt, már a Jet Airways brandje sem ér annyit, mint korábban.

Ha nem sikerült senkivel sem megegezni, akkor felszámolják a társaságot.