A tervek szerint 35 millió újonnan kibocsátott részvényért cserébe 350 millió kunát (16,7 milliárd forintot) juttat a horvát kormány az egyébként is állami többségi tulajdonban lévő nemzeti légitársaságnak.

December 14-én rendkívüli tanácskozáson döntenek a Croatia Airlines részvényesei arról a javaslatról, amelynek értelmében 35 millió darab új részvényt állítanak ki a horvát állam részére 350 millió kuna (mintegy 16,7 milliárd forint) értékben, ezzel az alaptőke-emeléssel a részvényállomány 627,8 millió kunára duzzadna – írta meg a CH Aviation.

A gyűlésen emellett az igazgatótanács tagjairól is döntenek. Az állami támogatás formailag a horvát kormánnyal kötött befektetési megállapodás részeként történne, összhangban az Európai Unió járványhelyzetre vonatkozó gazdaságtámogatási elvárásaival. A tranzakció azok után valósulna meg, hogy a zágrábi cégbíróság bejegyezte a változásokat.

A cél, hogy a Croatia Airlines készpénzállományát a 2019 végi szintre hozzák vissza.

Fotó: AIRportal.hu

Az idei utazási korlátozások jelentős veszteséget hoztak: a november 13-án kiadott jelentés szerint az első kilenc hónapban 222,4 millió kuna üzemi veszteséget termelt a légitársaság, a nettó eredmény pedig 243,5 millió kuna mínuszt mutat.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az utasforgalom is a vártnál nagyobb mértékben csökkent, a visszaesés 2020 áprilisa és szeptembere között 69 százalék volt az összesen 70 százalékkal kevesebb járaton, a tavalyi azonos időszakhoz viszonyítva.

Mint arról beszámoltunk, már nyár végén biztosra lehetett venni, hogy valamilyen módon állami támogatáshoz fog jutni a Croatia Airlines, Oleg Butkovic közlekedési miniszter ugyanis kijelentette, hogy nem hagyják csődbe menni a céget. A talpon maradásért a vezetőség is mindent megtett, például már korábban tárgyalásokba kezdtek az Airbusszal a megrendelt négy A320neo lemondásáról.